Meni Zapri

Pod znamko »Krasna kuhnja« so se povezali gostinci Miren Krasa

Pet gostincev v destinaciji Miren KrasGostilna Bric, Gostilna MakoričGostilna s prenočišči Kogoj, Gostilna Štirna in Domačija Mirko Godnič, so se povezali pod krovno destinacijsko organizacijo Turizem Miren-Kostanjevica.  Podpisali so Zavezo za trajnostno gastronomijo, ki jo bodo izpolnjevali pod novo znamko »Krasna kuhnja«.

Znamka Krasna kuhnja zagotavlja izpolnjevanje 7 trajnostnih načel na področju gastronomije v okviru Zelene sheme slovenskega turizma, na ravni destinacije pa so to načela razširili kar na 13 zavez. Slednje bodo v prihodnje vodilo za vrhunsko trajnostno gastronomijo, ki naj bi zadovoljila tudi najbolj zahtevne goste.

Javnosti so nov korak na poti izpolnjevanja vizije trajnostnega razvoja turizma v Miren Krasu predstavili pretekli teden v Gostilni Makorič.

Petim gostincem sta se na predstavitvi pridružila vinarja  Bojan Trampuž in Matevž Kavčič, prejemnika  občinskih priznanj za najboljši vini Malvazijo in Teran PTP letnika 2020, ki ju je izbrala strokovna žirija Kmetijsko Gozdarskega zavoda Nova Gorica.

Destinacija na stičišču Krasa in Vipavske doline ima to izjemno naravno danost, da povezuje okuse dveh svetov. Z vonjem po maestralu, ki zaveje iz morja in burje, ki zabrije čez kraško gmajno in vipavsko hribovje do sipin zelene Vipave, je narava v vseh letnih časih posebej darežljiva. Vse, kar ponuja, je preplet mile klime, čistega zraka, bistre vode in rodovitne zemlje. Štirikrat v letu se ponosna preobleče v vsakokrat drugačno opravo, svežo, bujno in barvito. S pomočjo pridnih rok kmetov, ki negujejo njene plodove v času rasti, ter spretnih kuharskih mojstrov, ki znajo izbrati najboljše kar ponuja, nazadnje poišče pot na krožnike. Pripravljeni po tradicionalnih receptih, z dodano merico sodobne kreativnosti in vonjem po zdravju, navdušujejo oči in brbončice gostov vse dni v letu.

Vir in fotografije: Turizem Miren Kras