Meni Zapri

Izšla je prva številka kulinarične revije Gourmet Ljubljana

Cveta PotočnikTurizem Ljubljana je danes predstavil novo kulinarično revijo Gourmet Ljubljana, kot zaključek prireditve November Gourmet Ljubljana.  V reviji se skozi zgodbe in fotografije prepletajo kulinarična doživetja v današnji Ljubljani s kulturo in mestnimi vedutami ter pripovedi znanih kuharskih mojstrov s predstavitvijo lokalnih ponudnikov pridelkov.

Na širšem območju Ljubljane je približno 800 lokalnih pridelovalcev sestavin, s katerimi se vedno bolj povezujejo ljubljanski gostinci in to je nedvomno ena izmed značilnosti, ki se odraža v ljubljanski kulinariki, je na predstavitvi dejala Petra Stušek, direktorica Turizma Ljubljana.

Za izdajo revije so se odločili kot za nekakšno protiutež fotografijam kulinaričnih doživetij na socialnih omrežjih, saj se te hitro izmenjujejo z vedno novimi fotografijami, revija pa ima vendarle trajnejšo vrednost in jo lahko večkrat prelistamo.

V reviji lahko preberemo, kakšna je po mnenju avtorjev današnja kulinarična ponudba v Ljubljani, od tiste, ki jo ob različnih urah dneva zaužijemo stoje in bolj na hitro, do tiste, ki jo pripravljajo vodilni kuharski mojstri v restavracijah in gostilnah ter tiste, ki jo lahko poskusimo v različnih bistrojih in bifejih, ki so v Ljubljano pripeljali kuhinje iz zelo različnih koncev sveta.

V reviji se lahko seznanimo z vedno bolj pestro ponudbo kraft piv in koktajlov. Dodani so predstavitev gostiln na obrobju mesta in okoliških izletniških točkah, pa obisk ljubljanske tržnice ter seznama kulinaričnih prireditev in ponudnikov, ki nosijo znak Ljubljanska kakovost.

Kakovost ljubljanske gastronomske ponudbe so začeli ocenjevati že leta 2000 in tudi to je nedvomno pozitivno vplivalo na ljubljanske gostince.

Glede na to, da je Turizem Ljubljana že pred leti vpeljal projekt Zelene nabavne verige, da bi povezal pridelovalce lokalnih surovin z gostinci in spodbudil njihovo prodajo, najdemo v reviji tudi seznam tržnic in trgovin, kje jih lahko kupimo.

V reviji Gourmet Ljubljana med drugim kot avtorji sodelujejo Valentina Smej Novak, Boštjan Napotnik, Kaja Sajovic, prof. Janez Bogataj in z mnogimi avtorskimi fotografijami Suzana Gabrijan.

Revija bo predvidoma izhajala enkrat na leto, kupiti pa jo je mogoče v ljubljanskem Turistično informacijskem centru in na prodajnih mestih Petrola.

Fotografije: Cveta Potočnik