Meni Zapri

Sejem Alpe-Adria letos s poudarkom na zelenem in aktivnem turizmu

Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani bo do še do sobote potekal 32. sejem za zeleni in aktivni turizem Alpe-Adria. Vzporedno poteka Sejem okusov v organizaciji Primorskega sejma.

Mag. Iztok Bricl, direktor Gospodarskega razstavišča, je na otvoritvi opozoril na posledice koronavirusa, ki so prizadele tako turizem kot tudi sejemsko dejavnost in dejal, da veliko priložnosti za pridobivanje gostov slovenskim ponudnikom omogočajo trajnostna naravnanost in ponudbe za preživljanje prostega in počitniškega časa na prostem.

Sejem Alpe-Adria letos poudarja aktivnosti na prostem, foto: Cveta Potočnik

Na včerajšnji otvoritvi je bila podeljena 11. nagrada Jakob za odličnost in kakovost v turizmu. Letošnji ambasadorji na temo Inovativna kolesarska doživetja so postali ARS VIVA, Zavod za kulturno integracijo in socializacijo družbenih skupin s projektom Kolesarstvo za gibalno ovirane osebe. Komisija pod vodstvom prof. dr. Janeza Bogataja se je za tega prejemnika odločila, ker gibalno oviranim osebam omogoča aktivno preživljanje prostega časa in spoznavanje naravnih ter kulturnih okolij na lokalni in regionalni ravni.

Še naprej negotovi časi za turizem

Okrogla miza, foto: Peter Irman

Otvoritvi sejma je sledila tradicionalna problemska okrogla miza, tokrat z naslovom »Pokoronska oživitev slovenskega turizma v luči najnovejših dogodkov v Ukrajini«, ki jo je vodil Drago Bulc, predsednik Društva turističnih novinarjev Slovenije.

Na negotove turistične tokove v letošnjem letu bodo nedvomno še vplivali različni ukrepi za zajezitev širjenja Covida-19, še odločilnejši za odločanje turistov, pa naj si ti še tako želijo potovati, bosta vojna v Ukrajini in rast cen. Med pozitivne vidike zadnjih dveh let pa je nedvomno mogoče šteti dejstvo, da so v turizmu in gostinstvu zelo strnili svoje vrste, ne nazadnje so se bili zaradi krize prisiljeni povezovati.

Ilona Stermecki, vršilka dolžnost direktorice Slovenske turistične organizacije je dejala, da bo tudi letos potekala kampanja Moja Slovenija, da bodo znova namenili finančno pomoč tudi turističnim vodnikov, na tujih trgih pa bo promocija usmerjena zlasti na tiste v oddaljenosti do 500 kilometrov, saj novega povpraševanja z oddaljenih trgov ni.

Po oceni Mateja Knausa, predsednika Združenja turističnih agencij Slovenije, bo letošnjo sezono nedvomno zaznamovala velika spremenljivost in potrebno se bo zelo hitro prilagajati, kar so agencije v zadnjih dveh letih že bile priseljene storiti. Naš cilj ne smejo biti gostje, ki bi k nam prihajali denimo zaradi nizkih cen goriva, je dejal. Konkurenca slovenskemu turizmu je ves sredozemski bazen držav, Slovenija si morda lahko obeta največjo rast števila gostov iz Italije, morda tudi iz golfskih držav in Severne Amerike, medtem ko ni pričakovati azijskih gostov.

Potem ko je Ksenja Flegar, direktorica Direktorata za turizem na gospodarskem ministrstvu povedala, kako je država v zadnjih dveh letih pomagala turizmu z milijardo evri in turističnimi boni, ter znova napovedala razpis za pomoč tistim segmentom turizma, ki je doslej niso bili deležni, je Fedja Pobegajlo, direktor Turistično gostinske zbornice Slovenije, opozoril, da so kriterije slednjega razpisa neživljenjski. Poudaril je tudi, da je država delu turističnih in gostinskih podjetij pomagala nekako do konca junija, zdaj pa pomoči praktično ni več, reakcije države pa so počasne.

Medtem ko je na področju promocije strategija Slovenske turistične organizacije dodobra znana, je bilo pričakovati, da bo zdaj, ko smo že skoraj konec marca, slovenska javnost vendarle kaj več izvedela o novi strategiji slovenskega turizma za prihodnja, za okrevanje turizma zelo pomembna leta. Zelo zanimiv bi bil tudi odgovor na vprašanje, kaj predvideva strategija za slovensko hotelirstvo, zlasti hotele, v katerih ima delež država, da ne bi javnosti znova razburila zgodba okoli prodaje hotelov Madžarom. Od Ksenja Flegar je bilo na okrogli mizi moč izvedeti le, da naj bi strategijo vlada sprejela aprila in da je v medresorskem usklajevanju.