Meni Zapri

V Podčetrtku že 7. Festival vina in čokolade

Cveta PotočnikSedmi Festival vina in čokolade bo letos v Podčetrtku potekal v soboto, 7. maja. Potem ko je festival leta 2019 obiskalo približno osem tisoč obiskovalcev, lani pa manj zaradi Covida-19, si letos ponovno obetajo dober obisk in ponovno bo potekal  v Večnamenski športni dvorani v Podčetrtku. Na festivalu pričakujejo 56 razstavljavcev.

Kot je na novinarski konferenci dejal Boštjan Misja, direktor Turizma Podčetrtek, Bistrica ob Sotli in Kozje, bo strošek organizacije znašal približnost 16.000 evrov. Cilj je pri organizaciji ravnati trajnostno, porabiti čim manj vode ter omejiti količino odpadkov in plastike. Pri organizaciji festivala sodelujejo tudi Občina Podčetrtek, osnovna šola in številna društva.

Peter Misja, župan Občine Podčetrtek, Mateja Videtič iz čokoladnice Syncerus, Boštjan Misja, direktor Turizma Podčetrtek, Bistrica ob Sotli in Kozje, Karmen Cvirn iz Mladinskega kulturno turističnega društva Lepe strune in Matija Jagrič iz Hiša vin Emino, foto: Cveta Potočnik

Matija Jagrič iz Hiša vin Emino že od začetka sodeluje na festivalih, je povedal Matija Jagrič, njihov cilj namreč je povečati prepoznavnost vinorodnega okoliša Šmarje – Virštanj ter celotnega Kozjanskega in Bizeljskega kot vinske destinacije. Razveseljivo je  zanimanje med lokalnimi vinogradniki za predstavitev na tem dogodku, letos naj bi jih bilo približno petnajst, je še dejal Jagrič. Hkrati je razveseljivo, da se bodo na festivalu predstavili tudi uveljavljeni vinarji iz drugih delov Slovenije, denimo Puklavec Family Wines, Vinska klet Metlika, Klet Brda in Klet Krško. Sodelovala pa bodo tudi različna vinogradniška društva.

Na festivalu od vsega začetka sodeluje tudi čokoladnica Syncerus iz Olimja. Kot je dejala Mateja Videtič, bodo predstavili vse svoje ročno izdelane čokoladne izdelke, v katere je vloženega veliko let dela in truda, prikazali pa bodo tudi izdelovanje pralinejev. Prostori stare šole v Olimju, kjer imajo dobro znano čokoladnico, postajajo pretesni, je še povedala Videtičeva, zato načrtujejo gradnjo nove, v kateri bi lahko začeli delati tudi nove čokoladne izdelke, denimo oblatne napolitanke.

Za spremljevalni program bo poskrbelo Mladinsko kulturno turistično društvo Lepe strune, na novinarski konferenci ga je predstavila Karmen Cvirn. Vanj so uvrstili festivalsko kavarno, dobrodelni tek za društvo Debra, peko sachar torte iz lokalnih sestavin, vinske delavnice lokalnih društev vinogradnikov in kulturno-glasbeni program. Pred zaključkom festivala bodo predstavili tudi županovo vino za leto 2022.

Za destinacijo Podčetrtka je festival pomemben promocijski dogodek, kot je dejal župan Peter Misja je sicer številom prenočitev v zadnjih dveh letih ugodno, lani so jih denimo dosegli 340.000, cilj pa je, ustvariti 10.000 prenočitev na dan. Občina je veliko vlagala v infrastrukturo, med drugim v kolesarske steze, postopoma pa poteka tudi zahtevna obnova gradu. Predvidoma, je napovedal župan, bodo do prihodnjega leta že obnovili grajsko teraso in obiskovalcem z nje omogočili lep razgled na Kozjansko, Obsotelje in hrvaško Zagorje.

Banovina na Virštajnu, foto: Cveta Potočnik

Predstavitev 7. Festivala vina in čokolade novinarjem je potekala v obnovljenem objektu kulturne dediščine na Banovini na Virštanju, kjer so lani odprli Center za promocijo vin, kulture in turizma. V njem zdaj predstavljajo ponudbo na območju Šmarsko – virštanjske vinske turistične ceste ter dediščino vinogradništva in vinarstva tega območja. V kleti so uredili sodobno vinsko klet, v nadstropju pa večnamenski prostor za druženja in razstave.