Meni Zapri

Na 41. Maratonu Franja pričakujejo med pet in šest tisoč udeležencev

Organizatorji Maratona Franja BTC CityKolesarsko društvo Rog ob podpori družbe BTC, Mestne občine Ljubljana in drugih partnerjev bodo 41. maraton letos izvedli 11. do 12. junija. Po dveh letih okrnjene izvedbe zaradi ukrepov za omejevanje epidemije bo letošnja Franja ponovno potekala »po starem«. Organizatorji na petih trasah Franje pričakujejo med 5.000 in 6.000 udeleženci. Družba  BTC bo letos že dvajsetič generalni pokrovitelj tega kolesarskega praznika.

Maraton Franja BTC City je eden največjih kolesarskih praznikov, ne le pri nas, temveč daleč naokoli. Ta športno-rekreativni dogodek se je rodil leta 1982, leta 2010 pa postal del svetovne serije maratonov UCI Gran Fondo World Series.

Letos se bodo kolesarji ponovno pomerili na petih različnih trasah, ki bodo tradicionalno razdeljene glede na njihovo zahtevnost: 156-kilometrska proga Maratona Franja BTC City, Triglav mali maraton Franja s 97 kilometri, Barjanka Hervis s 72 kilometri skozi krajinski park Ljubljansko barje, za družine z otroki, šolarje in kolesarje začetnike je primerna 21-kilometrska trasa IKEA Family, za najmlajše pa Vzajemkov otroški kolesarski izziv s 1200-metrsko krožno vožnjo po Slovenski cesti.

Letošnji maraton ponovno poteka pod sloganom »Od Franje do Toura«, ki odlično povzema njegovo bistvo. Franja namreč predstavlja odskočno desko za slovenske kolesarje, zato ji pravijo kar »zibelka slovenskih kolesarskih šampionov in šampionk«. Močno prispeva tudi k razvoju ženskega kolesarstva in iz leta v leto beleži vedno večjo prisotnost ženskih udeleženk.

Predsednik organizacijskega odbora Maratona Franja BTC City je predsednik upravnega odbora družbe BTC Jože Mermal, direktor Franje pa Gorazd Penko.

V dosedanjih 40 izvedbah je Maraton Franja BTC City gostil že preko 150.000  uradno registriranih kolesarjev iz več kot 80 držav sveta, od tega več kot 23.000 ženskih kolesark. Tudi v času pandemije so ga organizatorji v obeh letih uspešno izvedli.

Maraton Franja BTC City bo mogoče spremljati v nedeljo od 9. ure dalje v živo na povezavi

https://livestream.com/zivo/41maratonfranja2022

Več o Maratonu Franja BTC City in programu dogodka si lahko preberete na http://www.franja.org/, video napoved pa je v nadaljevanju:

Naslovna fotografija: Direktor Franje Gorazd Penko in predsednik organizacijskega odbora  Jože Mermal, foto: Kolesarsko društvo Rog