Meni Zapri

Kranj prejel nagrado Evropska destinacija odličnosti 2023 in odprl center o človeški ribici

Evropska komisija je na včerajšnji večerni slovesnosti v Bruslju imenovala Kranj za evropsko destinacijo odličnosti (EDEN) 2023. Kranj si je naziv zagotovil na področju trajnostnega turizma.

Skupaj je tekmovalo 20 destinacij, v ožji izbor pa so se uvrstile tri; poleg Kranja še Grevena (Grčija) in Larnaka (Ciper). Organizator natečaja je vse tri finaliste povabil, da svoje kandidature predstavijo pred evropsko žirijo v Bruslju.

Kranj je žirijo navdušil ne le z dosežki na področju trajnostnega turizma, ampak tudi s konkretnim programom aktivnosti, ki jih Zavod za turizem in kulturo Kranj (ZTKK) in Mestna občina Kranj (MOK) nameravata izvesti v letu 2023. Izstopal je tudi po tem, da so trajnostna prizadevanja Kranja vzor drugim destinacijam.

»Zmaga je rezultat dobrega ekipnega dela med Mestno občino Kranj, Zavodom za turizem in kulturo Kranj in ostalimi deležniki, ki sodelujejo z nami na področju trajnostnega razvoja, ter podpore občank in občanov. Projekti, kot je Zlati znak slovenskega turizma, nagrada za najbolj emobilnostno mestno občino v Sloveniji, pa zeleni kulinarični dogodek Kranjska dolga miza in Informacijski center SOS Proteus so prepričali Evropsko komisijo. Veseli nas, da so prepoznali naša trajnostna prizadevanja. To je odličen dosežek za Kranj, navdušeni smo,« je povedal župan MOK Matjaž Rakovec.

Kranj bo kot zmagovalna destinacija v evropskem prostoru predstavljen kot pionir trajnostnega turizma, zavezan ciljem evropskega zelenega dogovora. Poleg celoletne promocije bo Kranj v letu 2023 prejel še strokovno podporo pri promociji destinacijske blagovne znamke, trajnostnih prizadevanj in dogodkov. Kot EDEN destinacija bo sodeloval tudi pri smernicah trajnostnega turizma za prihodnost tako v okviru evropske turistične industrije kot na mednarodnem prizorišču.

»Naziv EDEN destinacija 2023 je za Kranj velika priložnost za povečanje turističnega obiska. Prav tako pa postavlja Kranj veliko višje na turistični zemljevid tako v Sloveniji kot v tujini. To je tudi spodbuda za nadaljnji razvoj trajnostno naravnanih turističnih produktov,» pravi Klemen Malovrh, direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj.

Evropske destinacije odličnosti so pobuda Evropske unije, ki jo izvaja Evropska komisija. Glavni namen je prepoznati in nagraditi manjše destinacije za njihove uspešne prakse zelenega prehoda in strategije za spodbujanje trajnostnega turizma. Osrednja tema projekta EDEN je namreč prav spodbujanje trajnostnega razvoja turizma v destinacijah, saj tovrstne prakse prinašajo dodano vrednost gospodarstvu, planetu in ljudem.

V kranjskih rovih odprli informacijski center o človeški ribici SOS Proteus

Mestna občina Kranj je v sodelovanju z Zavodom za turizem in kulturo Kranj ter Zavodom jamski laboratorij Tular odprla Informacijski center SOS Proteus v rovih pod starim mestnim jedrom Kranja. Gre za prvi informacijski center na svetu z belo in črno človeško ribico. Njegova naloga je ozaveščati ljudi o življenju človeške ribice in pomenu podzemne vode, kjer živi – ta je glavni vir pitne vode v Sloveniji.

Foto: Anže Krže/Mediaspeed

Vsa zbrana sredstva od vstopnic gredo v delovanje jamskega laboratorija, raziskovanje in varstvo človeške ribice ter ozaveščanje o njej. V Kranju deluje eden od dveh jamskih laboratorijev s človeško ribico na svetu, uredil ga je jamski biolog Marko Aljančič leta 1960 v majhni jami Tular sredi mesta.

Foto: Anže Krže/Mediaspeed

Gregor Aljančič je šel po očetovih stopinjah in nadaljeval zgodbo v laboratoriju. Letos jo je še nadgradil in sicer s sodelovanjem z Mestno občino Kranj (MOK) v obliki javno-zasebnega partnerstva. Skupaj sta ustvarila Informacijski center SOS Proteus. Raziskovalni del bo še naprej potekal v jami Tular, v informacijskem centru pa se bo obiskovalec izobrazil o življenju, pomenu in varstvu človeške ribice in si jo v akvarijih tudi ogledal – tako belo kot črno. Za javnost bo Zavod za turizem in kulturo Kranj (ZTKK) center odprl decembra.

Platinasti znak Slovenia Green Destination

Z namenom, da bi se destinacija Kranj razvijala trajnostno so leta 2021 pristopil k Zeleni shemi slovenskega turizma in ob tem prejeli zlati znak. Zdaj pa je Kranj tudi prejemnik znaka Slovenia Green Destination platinum. Presoja je potekala v šestih kategorijah: destinacijski management, narava in pokrajina, okolje in podnebje, kultura in tradicija, družbena klima ter poslovanje turističnih podjetij. S povprečno oceno 9,2 od možnih 10 se je Kranj pridružil petim platinastim destinacijam v Sloveniji: Bohinju, Ljubljani, Čatežu, Brežicam in Laškemu.

Vir in fotografije: Zavod za turizem in kulturo Kranj