Meni Zapri

Na obisku v največjem ljubljanskem hotelu Grand Plaza

Petzvezdični hotel in kongresni center Grand Plaza v Ljubljani je odprt dobre štiri mesece, gostil je že nekatere večje poslovne dogodke, vendar ko gre za nov hotel štirje meseci vendarle pomenijo uvajalno obdobje, v katerem je treba nekatere storitve še izpiliti. To je ob obisku in ogledu hotela turističnim novinarjem povedal Bojan Albreht iz družbe Zlatarna Celje, ki je izpeljala naložbo v hotel in je v lasti družine Albreht.

Preddverje hotela z mogočno oljko in lestencem s 354 žarnicami, kolikor je v hotelskih sob.

Zlatarna Celje je pred leti v BTC Cityu zgradila Hotel Plaza Ljubljana, ki se je kasneje vključil v hotelsko skupino Radisson in preimenoval v Radisson Blu Plaza Hotel Ljubljana, ukvarja se tudi z gradnjo stanovanj in kot pravi Albreht, družba »lovi v 3 rekah«.

Stavba novega hotela je delo arhitekta Borisa Podrecce, sprva načrtovana kot poslovna stavba, kasneje pa namenjena hotelu visoke kategorije. Notranja oprema in design v mnogih detajlih odražata dejavnost lastnika, torej zlatarstvo, po dragih kamnih, ki jih uporablja, so denimo poimenovane kongresne dvorane.

Glede na to, da ima hotel z 22 nadstropji razen 354 sob različnih kategorij kar deset konferenčnih dvoran, ki sprejmejo do tisoč udeležencev, lastniki hotela nedvomno računajo na številne kongresne in poslovne goste.

Po Albrehtovih besedah seveda računajo na vse segmente, saj je dnevno treba privabiti od 500 do 600 gostov, če naj bi se naložba obrestovala. Čas bo pokazal, ali bo novi hotel ob tako imenovanih severnih ljubljanskih vratih, dosegal takšen visok odstotek zasedenosti kot Radisson Blu Plaza Hotel v BTC Cityu.

Pri notranji ureditvi hotela so po Albrehtovih besedah izkoristili vsak kvadratni meter, nima pa hotel bazena ali wellness območja in zaenkrat tudi ne à la carte restavracije, na področju kulinarike tudi ne stremijo za mednarodnimi kulinaričnimi priznanji, ampak k ustrezni kakovosti za hotel s petimi zvezdicami.

Po ogledu hotela je stekel zanimiv pogovor z Bojanom Albrehtom, direktorjem in tričetrtinskim lastnikom Zlatarje Celje, družbe, ki je izpeljala naložbo v Grand Plaza hotel v Ljubljani.

Z odprtjem hotela in kongresnega centra Grand Plaza ima zdaj Ljubljana tri hotele s petimi zvezdicami, razen Grand Plaze sta to še hotel InterContinental in hotel Zlata ladjica, z njim pa se je število hotelskih sob v Ljubljani povečala za desetino. Po podatkih Kongresnega urada Ljubljana je bilo namreč maja letos v Ljubljani 3.461 hotelskih sob, do konca prihodnjega leta pa naj bi se njihovo število povečalo za 40 odstotkov. Ali kot pravi Bojan Albreht, že nekaj desetletij dejaven v turizmu, ki Ljubljano glede hotelske ponudbe rad primerja s Salzburgom: »Ljubljana še dolgo ne bo prenasičena s hoteli.«

Tekst in fotografije: Cveta Potočnik