Meni Zapri

AquafilSLO in BTC partnerja trajnostnega gospodarjenja

Veliko je govora o krožnem gospodarstvu in trajnostnem razvoju. Primer dobre prakse okolju prijazne proizvodnje in to, kako pomembno je na tem področju povezovanje, smo  turistični novinarje spoznali na primeru tovarne AquafilSLO in partnerstev v in na širšem območju  nakupovalnega središča BTC v Ljubljani.

Turistični novinarji na obisku v AquafilSLO, v spodnji vrsti na levi Tina Mavrič, odgovorna za stike z javnostjo v podjetju

Vodilni proizvod v AquafilSLO je regeneriran najlon zaščitene blagovne znamke ECONYL. Tehnološki napredek je omogočil, da kot surovino za proizvodnjo vlaken ECONYLA namesto nafte uporabljajo najlonske odpadke, denimo stare ribiške mreže ali tekstilne talne obloge.

Od odpadkov do regeneriranega najlona zaščitene blagovne znamke ECONYL.

Pomemben je podatek, da ima po izračunih proizvodnja regeneriranega najlona do 90 % manjši vpliv na emisije toplogrednih plinov kot proizvodnja iz surove nafte. Regeneriran najlon ima vse lastnosti povsem novega najlona, njegova prednost pa je, da ga je mogoče ponovno reciklirati in vedno znova preoblikovati. Izdelati je torej mogoče nove izdelke, ne da bi bilo potrebno uporabiti nove surovine. Vlakna najlona ECONYL dobavljajo modni in avtomobilski industriji, uporaben pa je tudi v izdelkih za notranjo opremo.

Med koluti regeneriranega najlona.

AquafilSLO, nekdanje podjetje Julon, je od leta 1995 del skupine Aquafil s sedežem v Italiji, ki velja za pionirja krožnega prehoda in ima v različnih državah 20 tovarn. Slovensko podjetje ima enote v Ljubljani, Senožečah, Ajdovščini in na Teharju. Kot je povedala Tina Mavrič, odgovorna za stike z javnostjo v družbi, je zanimiv  podatek, da skupina Aquafil sodeluje s 2500 blagovni modni znamkami in prav v Ljubljani izdelujejo prvenstveno vlakna za modno industrijo.

Med ogledom proizvodnih dvoran, v katerih so procesi v veliki meri avtomatizirani, pozornost pritegne stotine kolutov, na katerih so naviti kilometri najlonskih vlaken.

V avtomatizirano proizvodnjo je vključen tudi robot.

AquafilSLO presežek toplotne energije, ki se ustvarja pri njihovi proizvodnji, namenja za ogrevanje Vodnega mesta Atlantis in Športnega centra Millenium v BTC ter družbe HELLA Saturnus Slovenija. Tovrstno sodelovanje omogoča obema partnerjema (odjemalcema toplote), da pokrijeta 100 % potreb po toplotni energiji za ogrevanje prostorov oziroma v Vodnem mestu Atlantis za ogrevanje bazenov, savn in sanitarne vode.

Največji urbani wellness v osrednji Sloveniji

Vodno mesto Atlantis torej uporablja presežek toplotne energije iz bližnje ljubljanske tovarne AquafilSLO. Družba BTC je v njem lani jeseni povsem prenovila wellness in pridobila zanimiv preplet bazenov, masaž in savn ter storitev. Prenovljeni so vsi prostori namenjeni počitku, gostinski ponudbi in druženju, urejena je nova povezava s Centrom azijskih masaž, uvedli pa so tudi nove vsebine in programe za dobro počutje.

Prenovljeni urbani wellness se razteza v treh nadstropjih na 2.800 m2 površine in je največji v osrednji Sloveniji. Kot je povedala Nataša Keršič Razinger, direktorica Vodnega mesta Atlantis in ŠC Millenium, so končali prvo fazo prenove, v nadaljevanju bodo uredili ločen vhod za goste wellnessa in dodali nove storitve. Že zdaj pa wellness letno privabi več kot 35.000 obiskovalcev.

Zeliščne savne
Turistični novinarji z Natašo Keršič Razinger, direktorico Vodnega mesta Atlantis in ŠC Millenium (tretja z desne v prvi vrsti), foto: Peter Irman

Ogled podjetja AquafilSLO in prenovljenega wellnessa v Vodnem mestu Atlantis je bil vključen v študijsko pot turističnih novinarjev, za zaključek pa smo si v SiTi Teatru BTC ogledali predstavo Fantovščina. Gledališče bo letos obeležilo 15-letnico delovanja.

Foto: Peter Irman

Tekst in fotografije: Cveta Potočnik