Meni Zapri

Gostoljubna zelena dežela ob Kolpi

Gostitelji s Tinkaro Hodnik, direktorico Zavoda za kulturo in turizem Kostel in Alenko Kovač, županjo Občine Osilnica so turističnim novinarjem pripravili zanimiv program dvodnevne študijske poti, v katerega so bile zajete naravne in kulturne zanimivosti, športne aktivnosti in kulinarične dobrote Dežele Petra Klepca – Osilnica in Dežele vode – Kostela.

Dobrodošlica, foto: Marjeta Kirn Kljajič

Prvi dan je bil namenjen raziskovanju Osilnice in okolice. Šajbnik ali Bezgarska planina je znan po narcisa, ki tam cvetijo spomladi. Vzpon navkreber v spremstvu osličkov z Ekološke kmetije Štefančič je bil prijetno doživetje.

Z oslički s turistične kmetije Štefančič, foto: Matjaž Chvatal
Okrepčilo v naravi, foto: Marjeta Kirn Kljajič

Za kulinarične dobrote v dopoldanskem času sta poskrbela Domačija Rugole ter Hotel in športni center Kovač, kasneje in naslednji dan pa so zanje poskrbeli še gostitelji s številnih kmetij. Pri Kovačevih imajo wellness center, novinarjem pa so predstavili tudi njihov adrenalinski park in različne igre, ki jih ponujajo gostom.

Hotel in športni center Kovač, foto: Matjaž Chvatal
Ena od štirih hišic v Resortu Stari Malni pri Osilnici, foto: Brigita Bavčar

Z električnimi kolesi so se nekateri odpravili na raziskovanje okolice vse do meje s Hrvaško, obiskali so Muzej kovaštva, ribogojnico in turistične ponudnike.

Raziskovanje Osilnice z električnimi kolesi, foto: Peter Irman
Ribogojnica, foto: Marjeta Kirn Kljajič
Muzej kovaštva, foto: Marjeta Kirn Kljajič

Naslednji dan je bil namenjen spoznavanju Kostela. Režijski obrat Občina Kostel je pripravil piknik prostor Bober, kjer so postregli z obilnim zajtrkom.

S pridelki in domačimi izdelki so se predstavile številne kmetije, na fotografiji tiste s kmetije Štefančič, foto: Matjaž Chvatal
Nabiranje energije v gozdu, foto: Marjeta Kirn Kljajič

Še prej pa so novinarji nabirali energijo z Ljubo Južnič iz družinskega podjetja Rožni vrt pri Fari – Svet Kolpe. Kasneje so se pod njenim vodstvom podali še na kratek pohod ob robu gozdnega rezervata Krajc-Bukovje.

Rafting na Kolpi, foto: Marjeta Kirn Kljajič

Organiziran je bil rafting na Kolpi, ogled slapu Perla, pa pohod do Babičine kuhinje v Koči Kostel, kjer so novinarje pričakale gospe v lokalnih narodnih nošah. Ogled enega najlepših slovenskih gradov – Gradu Kostel je bil priložnost za občutenje pravega srednjeveškega vzdušja in razgled na dolino Kolpe.

Grad Kostel, foto: Peter Irman

S kosilom na Lukčevi domačiji se je končala dvodnevna študijska pot po dveh obmejnih občinah, ki se jima z vzpostavitvijo odprte šengenske meje s sosednjo Hrvaško odpirajo nove možnosti za privabljanje gostov, ki bodo znali ceniti in raziskati ta lepi zeleni kotiček Slovenije.

Skrbno pripravljen program in njegovo izvedbo so omogočili: Zavod za kulturo in turizem Kostel, Občina Osilnica, Hotel in Športni center Kovač, Domačija Rugole, POYEK Wildlife Adventures, Režijski obrat Občina Kostel, Rožni vrt pri Fari – Svet Kolpe, Društvo upokojencev Kostel, Turistično športno društvo Kostel, Čebelarstvo Žarko Šnajdar, Zeliščna kmetija pod Hrelenom, Lukčeva Domačija, Ekološka kmetija Štefančič, Apartmaji Bilpa, Kolpa Canyon E – Bike, Turistična kmetija Padovac in Društvo kostelskih žena Nežica.

Naslovna fotografija: Koča Kostel in članice Društva kostelskih žena Nežica s turističnimi novinarji, foto: Peter Irman