Meni Zapri

Gornje Savinjska dolina se začne v Mozirju

Gornje Savinjski dolina se razteza od Mozirja vse tja do Logarske doline, Matkovega kota in Kamniško-Savinjskih Alp. V dolini je sedem občin, v vsaki je turistično informacijski center, nimajo pa Zavoda za turizem, ki bi skrbel za skupno promocijo in trženje celotne doline ter turistični razvoj. Turista razdelitev doline na občine in občinske meje seveda ne zanimajo, več sogovornikov na študijski poti turističnih novinarjev, ki smo jo pred nedavnim izpeljali po Mozirju in Rečici ob Savinji, pa nam je zatrdilo, da bi bil skupen zavod še kako potreben. Še več, obstaja tudi potreba po povezovanju s Šaleško dolino oziroma regijsko povezovanje na območju Kamniško-Savinjskih Alp.

Ida in Jože Bitenc, ki sta lani v Rečici ob Savinji odprla povsem prenovljen Kamp Savinja, županja Občine Rečica ob Savinji Majda Potočnik in Jure Kolenc, lastnik campa Menina prav tako pogrešajo sodelovanje med ponudniki turističnih storitev, pa povezovanje z lokalnimi ponudniki, skupno promocijo in trženje. Ali kot pravi Kolenc, potrebuje turizem skupno upravljanje in zgodbe, ki predstavijo obiskovalcu dediščino in svet Kamniško-Savinjski Alp.

Tudi Ivan Suhoveršnik, župan Občine Mozirje, ocenjuje, da bi z zavodom bili močnejši, tako pri sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo kot tudi pri povezovanju ponudnikov turističnih storitev.

Ivan Suhoveršnik, župan Občine Mozirje

Na območju mozirske občine razpolagajo z nekaj več kot 700 turističnimi prenočišči in poleti so običajno polno zasedena, letno pa zabeležijo približno 35.000 prenočitev. Suhoveršnik se strinja z oceno, da so na turističnih kmetijah, nekdaj so bile med prvimi v Sloveniji, nekoliko zaostali za razvojem, ker niso razumeli, da je gostom treba ponuditi nekaj več.

Mozirski gaj Park Cvetja in Golte sta najbolj obiskani točki. V Mozirskem gaju je zdaj na ogled poletno cvetje, pa vse druge trajne zasaditve in objekti etnografskega muzeja na prostem. Golte ni le zimsko športno središče, dostop z nihalko Žekovec in ponudba za različne športne aktivnosti in pohodništvo omogočata tudi poletno sezono.

V Gornje Savinjski dolini so bili svoje čase številni gostje iz Hrvaške, med Zagrebom in Logarsko dolino je celo vozil avtobus. Zdaj vse občine ob Savinji sofinancirajo kolesarski avtobus iz Celja v Logarsko dolino, vendar pove mozirski župan, zanimanja ni veliko. V sezoni je sicer organiziran prevoz z avtobusom tudi iz Velenja in Kamnika.