Meni Zapri

Izšli sta Knjiga Slovenija in Jezera Slovenije

Cveta Potočnik – Mednarodna založba The Slovenia je izdala sedmo izdajo vodnika Knjiga Slovenija, 1000 idej za dopust doma in osveženo izdajo knjige Jezera Slovenije, naj 101 jezero. Gre za dva knjižna vodnika, namenjena tako tujim gostom kot Slovencem, saj je prvi izšel v slovenskem, angleškem, nemškem in francoskem jeziku, drugi pa v slovenskem in angleškem. Knjiga Slovenija je tokrat prvič izšla tudi v francoskem jeziku in sicer za namene predstavitve Slovenije na poletnih olimpijskih igrah 2024 v Parizu.

Avtorji vodnika Knjiga Slovenija so tuji novinarjev, ki Slovenijo predstavijo skozi svoje oči in razumevanje, v petnajstih letih pa je bilo natisnjenih 20.000 izvodov. V njej so po posameznih območjih predstavljene posebnosti in znamenitosti, vsega skupaj več kot tisoč idej za raziskovanje Slovenije. Dodani so seznami najboljših restavracij, vinarjev, jezer, turističnih kmetij ter dogodkov in doživetij po oceni avtorjev.

Avtorica knjige Jezera Slovenije je Manca Korelec, ki je prvo knjigo s tem naslovom izdala leta 2020, še pred tem pa svoje vtise o obiskanih jezerih objavljala na spletni strani. Kot je dejala na predstavitvi knjige, je obiskala že 1451 jezer oziroma različnih stoječih voda po Sloveniji, v knjigi pa zapisala njihove značilnosti in predvsem tudi svoja občutja ob njihovem obisku v različnih letnih časih. Druga, osvežena knjiga se od prve razlikuje predvsem po nekaterih novih fotografijah.

Niko Slavnič in Manca Korelc s štirimi jezikovnimi različicami vodnika Knjiga Slovenija in dvema knjige Jezera Slovenije, foto Irena Jamnikar

Na predstavitvi knjig, ki jo je vodil Niko Slavnič, direktor mednarodne založbe The Slovenia, so sodelovali Dr. Peter Kamien, Yuri Barron in Manca Korelc.

Dr. Kamien, Nemec, ki živi v Sloveniji, je avtor nove nemške izdaje vodnika Knjiga Slovenija, ki pa ni zgolj prevod slovenske različice, ampak izvirna osvežena izdaja. Odgovorni urednik turističnega vodnika in Your Pocket in njegov solastnik Yuri Barron, Američan,  ki se je po spletu okoliščin leta 2007 znašel v Sloveniji, rojstni državi dedka po mamini strani, že od leta 2009 predstavlja Slovenijo tujim popotnik.

Za Manco Korelc, po rodu iz Kočevja, je najljubše Kočevsko oziroma Rudniško jezero, z veliko vztrajnosti in radovednosti pa obiskuje zlasti turistično manj razvpita jezera, ribnike, bajerje, kali in stoječe vode nasploh. In res je v knjigi najti mnoge, ki jih doslej verjetno še niso našli niti dobri poznavalci Slovenije.

Naslovna fotografija: Dr. Peter Kamien, Manca Korelc, Niko Slavnič in Yuri Barron, foto: Cveta Potočnik