Meni Zapri

Dve tretjini Mozirskega gaja je vodna ujma uničila, a volja za obnovo je močna

Ekipa našega društva je letos dvakrat obiskala Mozirski gaj, junija, ko so cvetele številne cvetlice in smo bili prevzeti od njegove urejenosti, in nato včeraj, ko se je pridružila številnim prostovoljcem, ki so prišli v zadnjem mesecu pomagat odpravljati posledice avgustovskih poplav.

Uničujoča reka Savinja je v park nanosila več kot pol metra mulja, hlode, podrto drevje, uničila glavno pot in stranske poti, gredice, tematske dele parka, od zeliščnega in japonskega vrta do številnih skalnjakov, poplavila zidane in lesene etnografsko zanimive objekte, odnesla mostove … Z drugimi besedami, vse delo in sredstva, ki jih je društvo, ki upravlja park, vložilo v ureditev in razvoj parka v zadnjih 32 letih, je bilo skoraj povsem izničeno.

»Težko je bilo gledati uničen Mozirski gaj, a še huje je bilo opazovati nemočne ljudi, ki jih je ogrožala deroča voda in ljudi, ki jim je uničilo hiše,« je pripovedoval Darko Bele.

Peščica zaposlenih v parku, z vodjem parka Darkom Beletom in Elico Bele, oblikovalko cvetličnih nasadov in vodjo zasaditev na čelu, so se nemudoma lotili sanacije. Na pomoč so prišli številni prostovoljci, med njimi tudi vrtnarji in cvetličarji in po mesecu dni je bilo veliko narejenega pri odpravljanju posledic ujme. Odpeljali so ogromno mulja in vsega mogočega, kar je naplavila voda, očistiti vse objekte in predmete v njih, zdaj jih sušijo in zračijo.

»Najnujnejša sanacija bo trajala najmanj tri mesece, za dela do vsaj delnega odprtja parka bomo morali vložiti najmanj 100.000 evrov, za celotno več letno odpravo posledic pa več kakor pol milijona evrov. Nekaj finančne rezerve društvo ima, a zdaj ni več prihodka od vstopnine, ki je  edini vir prihodka, ker je park zaprt,« pravi Bele. Tudi še ni povsem jasno, koliko finančne pomoči bodo kot društvo dobili od države, od zavarovalnice bodo sicer dobili povrnjene nekaj škode, a bodo premije v prihodnje verjetno zelo visoke, saj gre za poplavno območje.

Naša ekipa je včeraj po navodilih Elice Bele pomagala pri odstranjevanju mulja, odlomljenih vej in ovenelih rastlin z gredic, da bo na njih mogoče prihodnje pomlad zasaditi novo cvetje. Z grmovja in dreves smo odstranjevali mulj, ki se je medtem ponekod že strdil v nekaj centimetrov debele obloge. Samokolnica za samokolnico je bila hitro polna, toliko je bilo vsega nanešenega na zgolj sto do dvesto metrih površin.

V Mozirskem gaju se peščica zaposlenih trudi odpraviti posledice nedavnih poplav, veliko so že postorili v upanju, da bodo praznično osvetljen gaj v različnih barvah lahko znova odprli za obiskovalce konec leta z Božično bajko. Vse lučke so na varnem, niso jih namreč imeli spravljene v parku.

Fotografije: Marjan Cerar