Meni Zapri

Potep po Prlekiji

Na povabilo Javnega zavoda za turizem, kulturo in šport Občine Ormož in Sibon Wine & Spa Resorta je ekipa Društva turističnih novinarjev dva dni na študijski turi po Prlekiji spoznala dobršen del te pokrajine, v kateri je mogoče uživati v naravi, prostranih panoramskih pogledih, dobrih vinih in domačih jedeh.

Martin Šabec, vodja The Urban Collection hotelov

Prvi dan spoznavanja Prlekije se je začel v Sibon Wine & Spa resortu na Jeruzalemu, od lani spomladi velika pridobitev v turistični ponudbi na višji ravni Jeruzalema. Martin Šabec, prijazni in podkovani vodja The Urban Collection hotelov, nas je sprejel v dih jemajočem okolju vinorodnih gričev.

Prečudovita narava, dovršen in domačen interier, vrhunski spa in zunanji bazen so zagotovilo za popoln in sproščujoč oddih.

Ob strokovni razlagi Roberta Puklavca smo v vinski kleti Verus pokušali vrhunska bela vina (sivi pinot, sauvignon, chardonnay renski rizling in šipon ter modri pinot, edini predstavnik rdečih vin, Pedantnost pri pridelavi grozdja in največ 2 kg grozdja na trto ter veliko ljubezni, to je vodilo vinskega posestva Verus v Ormožu.

Tam so pred leti združili moči trije prijatelji, ki skrbno pridelujejo vina, ki odražajo lastnosti enega najboljših vinorodnih okolišev na svetu. Področje okoli Ormoža in Ljutomera se ponaša z največ sonca v državi. Verus izvažajo predvsem v Italijo, na Nizozemsko in v Nemčijo.

V Centru ponovne uporabe v Ormoškem gradu je zadišalo po sveže kuhani turški kavi, ki nam je dala zagon za nakup nostalgičnih izdelkov, ki si zaslužijo še veliko uporab. Center zaposluje tudi invalide.

Teritorialno blagovno znamko Jeruzalem Slovenija nam je predstavil Andrej Vršič, direktor Javnega zavoda za turizem, kulturo in šport Občine Ormož. Pod blagovno znamko najdemo vinoteko, razpršeni hotel, turistične kmetije, youth hostel Ormož, dva bazena in še in še. Prava zelena destinacija za sproščen oddih in užitek.

Andrej Vršič, direktor Javnega zavoda za turizem, kulturo in šport Občine Ormož

Ormoške lagune – naravni rezervat, sestavljen kar iz šestih bazenov, zavzema 50 ha površine s poudarkom na mokriščih. Številnim vrstam ptic delajo družbo vodni bivoli.

 

Oljarna Jeruzalem SAT v Središču ob Dravi ima več kot 100 letno tradicijo. Njihovo Štajersko prekmursko bučno olje, ki je pridelano po naravnem tradicionalnem postopku iz bučnih semen lokalnih pridelovalcev, je dobilo različice za gurmane, na primer olje s ptujskim lukom in s česnom.

Na kmetiji Puklavec so gostje dobrodošli v lepo opremljenih sobah, na voljo  jim je tudi bazen s pogledom na gorice. Pri njih se ustavijo tudi avtodomi.

Blaž Puklavec

Blaž Puklavec nam je postregel hišno muškatno penino, za odlične obložene kruhke z domačimi mesninami je poskrbela gospodinja, je pa kuhinja kmetije znana predvsem pa domačem pečenem puranu.

Gospodar Milan Hlebec nam je predstavil svojo domačijo v osrčju goric na Kogu. Za popoln oddih so letos dodali še zunanji bazen. Domača hrana in kapljica pa zaokrožita popolno doživetje.

Pred slovesom nas je pozdravil še ormoški župan Danijel Vrbnjak, na spodnji fotografiji skupaj s Andrejem Vršičem in Martinom Šabcem.

Z obiskom turistične kmetije Hlebec  smo sklenili dvodnevno spoznavanje Prlekije, polni pozitivnih vtisov na vedno bolj pestro ponudbo za goste, ki temelji na dolgi tradiciji na vinogradniškem in mnogih drugih področjih.

Tekst in fotografije: Lidia Pavlin in Peter Irman