Meni Zapri

Daruvar kulinarična prestolnica zahodne Slavonije

Drago Bulc – Slovenci so v zahodni Slavoniji na prvem mestu med gosti iz tujine. Medtem ko Slovenci dobro poznamo Istro in Dalmatinsko obalo, pa morda še obmejno Hrvaško Zagorje in Medžimurje, zelo redko obiščemo notranjost Hrvaške. S pospešenim razvojem turizma v notranjosti, pa se v zadnjih letih še posebej v izven sezonskih mesecih, vse več slovenskih turistov  poda tudi na raziskovanje hrvaške notranjosti. Med vsemi kraji v zahodni Slavoniji je zaradi Daruvarskih toplic najbolj poznano mesto Daruvar, ki ima tudi pri nas vse bolj poznano pivovarno, saj je zdaj pivo iz Pivovare Daruvar, mogoče kupiti tudi v večjih trgovskih centrih Mercatorja. V tej pivovarni, ki je edina pri naših sosedih še vedno v hrvaških rokah, so poleg tradicionalnega “Staročeškega piva” svojo ponudbo popestrili še s petimi vrstami kraft piva.

Popestritev tradicionalne slavonsko kulinarike s projektom “6-i elementi”

S prihodom vse večjega števila turistov, še predvsem v Daruvarske toplice, so v lokalni turistični organizaciji spoznali, da  njihova kulinarična ponudba, ki temelji na tradicionalnih jedeh, ne zadovoljuje vse bolj zahtevnih gostov. Zato je direktorica Lokalne turistične organizacije Daruvar -Papuk, Ivana Plažanin Vuković, za pomoč in sodelovanje zaprosila najboljšo hrvaško strokovnjakinjo za kulinariko, lastnico in direktorico podjetja Gastronaut z Reke prof. Karin Mimico, ki med drugim vsako leto izdaja kulinarični vodič “100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi specialiteti“.

Karin Mimica in Ivana Plažanin Vuković

Iz tega sodelovanja se je porodila ideja o projektu “6-i elementi “, v katerem so daruvarski gostinci spoznali priložnost za posodobitev in večjo prepoznavnost njihove skromne kulinarične ponudbe.

Ker je Daruvar zdraviliški kraj, v katerega zaradi dobrih pogojev prihaja vse več športnikov, je projektna skupina zasnovala popestritev lokalne gastronomije na treh osnovnih elementih, na jedeh za povečanje imunosti, jedeh za športnike in na daruvarskih parih. Pri prvem vsebujejo sestavine, ki po naravni poti brez zdravil izboljšujejo odpornost pred raznimi okužbami in boleznimi, pri drugem jedi vsebujejo veliko beljakovin, pri tretjem pa gre za najboljše spajanje lokalnih kraft piv iz Daruvarske pivovarne, pod skupnim imenom “5 th element”.

Pri razvoju projekta so sodelovali priznani nutricisti, chefi in svetovalci za skladnost piva in vina s posameznimi jedmi. Z veliko vnemo so v tem kulinaričnim izzivu sodelovali tudi vsi najboljši daruvarski gostinci ter lokalni pridelovalci hrane in pijač.

 

Na predstavitev kulinaričnega projekta so organizatorji povabili kot prve pokuševalce turistične novinarje in blogerje iz vsega območja nekdanje skupne države ter celo iz Slovaške in Irske.

V treh dneh smo obiskali vse gostinske lokale, pivovarno in vinsko klet, ki so sodelovali pri razvoju tega izvirnega projekta. Tako smo se lahko prek lastnih čutil, vida, vonja in okusa prepričali, da jim je projekt prenove oziroma popestritve daruvarske kulinarične ponudbe, odlično uspel. Prepričan sem, da bodo vsaj z nekaterimi jedmi zadovoljni tudi najbolj gastronomsko razvajeni turisti iz Slovenije.