Meni Zapri

Nagrada Zlato pero Barbari Gavez Volčjak

Barbara Gavez Volčjak, novinarka Večera, med drugim urednica turistične priloge Počitnice in tematske strani Potovanja, je v Dubrovniku pretekli teden kot edina slovenska novinarka prejela nagrado Zlato pero oziroma Zlatna penkala, in sicer v kategoriji tiskanih medijev. Barbara Gavez Volčjak je nagrado prejela za svoj članek Na krožniku štruklji, v kozarcu penina, objavljen lani jeseni v prilogi Počitnice in na Večerovi spletni strani.

Hrvaška turistična skupnost (HTS) od leta 2005 podeljuje to nagrado tujim novinarjem, ki poročajo o hrvaškem turizmu. Nagrada, sinonim za novinarski poklic, se imenuje po hrvaškem inženirju Eduardu Slavoljubu Penkali, izumitelju – med drugim – nalivnega peresa in tehničnega svinčnika.

Poleg tiskanih medijev HTS podeljuje nagrade še za radijske in televizijske prispevke, potovalne bloge ter objave na družabnih omrežjih v minulem letu, naziv ambasadorja hrvaškega turizma pa dodelijo novinarjem, ki več let redno spremljajo turistično dogajanje pri naših južnih sosedih.

Kot pove Barbara Gavez Volčjak, je ob podelitvi nagrade spoznala pomen novinarskega dela za turistične ponudnike in tudi za bralce, hkrati je ob srečanju z vrsto tujih novinarjev s tako rekoč vsega sveta – poleg evropskih so bili med nagrajenci tudi kitajski in ameriški avtorji – še jasneje spoznala, da morajo biti novinarji v globaliziranem svetu konkurenčni s kakovostjo, ažurnostjo in kredibilnostjo svojih objav. Kot še pove Volčjakova, Večeru za zdaj uspeva držati korak s svetom in tako mora ostati tudi v prihodnje.

Barbara Gavez Volčjak je že vrsto let tudi članica našega Društva turističnih novinarjev Slovenije. Pred dvema letoma je nagrado Zlato pero prav tako prejel član našega društva in sicer Jože Jerman, dolgoletni novinar Večera v pokoju, za reportažo Slovenec na pustih otokih zasadil rajski vrt.

Naslovna fotografija: Barbara Gavez Volčjak (tretja z leve) v družbi preostalih nagrajencev v kategoriji tiskanih medijev. Foto: Dean Tošović