Meni Zapri

Doživetja treh dolin: Savinjske, Šaleške in Koroške

Cveta Potočnik, 27. september 2018 – V Žalcu so danes predstavili turistični program enodnevnega obiska Savinjske in Šaleške doline ter Koroške, ki so ga poimenovali Doživetje treh dolin.

Povezali so se Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec, Zavod za turizem Šaleške doline in Koroški splavarji ter oblikovali skupno ponudbo, enodnevni program spoznavanja posebnosti območja od Žalca do Mute na Koroškem.  Na današnji novinarski konferenci so program predstavili Janko Kos, župan občine Žalec, Adna Lainšček iz Zavoda za turizem Šaleške doline in Anton Gostenčnik, koroški splavar.

Žalec, ki kot središče hmeljarstva v Sloveniji turiste nagovarja s sloganom  V objemu zelenega zlata, lahko gostu ponudili veliko zanimivosti iz hmeljarske dediščine, ki sega že v leto 1876 in so jo s sedanjostjo povezali z zdaj že zelo znano Fontano piva Zeleno zlato. Okoli fontane, ki je leta 2017 prejela priznanje Slovenske turistične organizacije Sejalec 2017, se je napletlo še veliko drugih dogodkov. Konec tedna bo tako denimo potekal 3. Savinjski Oktoberfest tudi s prikazom ročnega obiranja hmelja, v gostinstvu pa uveljavljajo znamko Zeleno zlato. Podeljujejo jo gostinskim ponudnikom, ki ponujajo jedi, značilne za spodnjo Savinjsko dolino.

Člani etnološkega društva prikazujejo ročno obiranje hmelja

Kot so povedali na današnji novinarski konferenci, so do konca letošnje sezone delovanja Fontane piv Zeleno zlato na njenih pipah predstavili 25 slovenskih pivovarn in 33 različnih piv, vsa iz slovensko – štajerskega hmelja. Na fontani so obiskovalci poskusili več kot 138.000 vrčkov piva. Do zdaj je bilo stočenih več  kot 70.000 litrov piva, ki vsebuje štajerski hmelj. Po oceni žalskega župana Janka Kosija to pomeni, da je zaradi fontane in prireditev ob njej Žalec obiskalo 400.000 ljudi. »Med slovenskimi pivovarji pa tudi ni prav nobenih zadržkov več, da njihovih piv ne bi predstavili na žalski fontani,« pravi Matjaž Juteršek, direktor Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec.

Fontana piva Zeleno Zlato v Žalcu

V program doživetja treh dolin je iz Šaleške doline vključeno Velenje. Ogled je nekoliko drugačen od siceršnjih ogledov mest. Zgodbo o socialističnem obdobju mesta, torej tudi njegovega nastanka, obiskovalcem pripoveduje pionirka, na sodoben interaktiven način. Mimogrede, Velenje bo prihodnje leto obeležilo svojo 60-letnico odkar so ga zgradili po zamislih Nestla Žganka, takratnega  direktorja Premogovnika Velenje.

S Koroškega so se v program doživetja treh dolin vključili splavarji, saj si, kot je dejal Anton Gostenčnik, že 18 let prizadevajo za povezovanje različnih turističnih ponudb in ponudnikov. V okviru programa gostje doživijo spust iz Mute po Dravi, spoznajo splavarsko tradicijo in navade.