Meni Zapri

Na Unescovem srečanju tudi o Veliki planini

Udeleženci mednarodnega Unescovega srečanja International Academy on Sustainable Development, ki je od 11. do 16. oktobra potekalo v Torinu, so se posvetili tudi razvoju Velike planine. V. d. direktorja Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik dr. Tomaž Simetinger je namreč v okviru razprave o inovacijah v kulturi in turizmu spregovoril o možnostih razvoja Velike planine in poslovnih priložnostih, ki bi jih lahko prinesla pridobitev Unescovega  certifikata.

V svojem nagovoru je dr. Tomaž Simetinger poudaril pomen dediščine Velike planine za celotno regijo. Skozi zgodovino pastirskega naselja in zgodbo sira trnič je predstavil njeno kulturno dediščino, s predstavitvijo Velike planine kot celote pa njeno naravno dediščino. Spregovoril je tudi o možnostih mednarodnega povezovanja. Kot je dejal na srečanju, se ponujajo številne priložnosti, če bi se vsi ponudniki in drugi zainteresirani povezali.

Dr. Tomaž Semetinger na Unescovi mednarodni konferenci predstavlja Veliko planino

Z udeležbo na tem mednarodnem srečanju in s predstavitvijo dediščine Velike planine se je Kamnik s svojo turistično ponudbo predstavil družbi strokovnjakov iz vsega sveta. Srečanja so se namreč udeležili strokovnjaki iz Avstrije, Hrvaške, Cipra, Grčije, Estonije, Italije, Latvije, Maroka, Norveške, Pakistana, Romunije, Srbije, Slovaške, Južne Afrike, Španije, Turčije in seveda Slovenije.

V središču pozornosti srečanja International Academy on Sustainable Development je bila razprava o načinih sobivanja človeka in narave na primerih dediščine, ki imajo Unescov certifikat. Udeleženci so ugotavljali, da je takšen certifikat dobra priložnost za razvoj turizma, vendar so hkrati opozarjali, da razvoj turizma ne sme škodovati naravi. Ključno za trajnostni razvoj dediščine  je, da pridobljen Unescov certifikat s predpisanimi zahtevami ne omejuje razvoja lokalnega okolja. (Vir: Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik, naslovna fotografija: Cveta Potočnik)