Meni Zapri

Žive jaslice v Postojnski jami uprizarjajo že skoraj tri desetletja

Cveta Potočnik – 23. december 2018 – Žive jaslice v Postojnski jami bodo letos še večje in bogatejše kot prejšnja leta. Redne predstave bodo med 25. in 30. decembrom.  Leta 1989 so v Postojnski jami uprizorili prvo predstavo živih jaslic v Sloveniji, kot je bilo pred nedavnim videti na TV Slovenija, je bil njihov pobudnik Grega Tozon.

Žive jaslice v Postojnski jami, foto: arhiv Postojnska jama

Skozi 29-letno tradicijo so prerasle v pravi spektakel in se uvrščajo med najlepše podobe božiča na svetu, kot pravijo v družbi Postojnska jama. Za edinstveno doživetje v tudi sicer izjemno slikovitem postojnskem podzemlju bo letos poskrbelo 16 izvirnih prizorov svetopisemske zgodbe, kar 150 nastopajočih ter vrhunsko petje in glasba vzdolž celotnih petih kilometrov  turistične poti skozi jamo.

Prihod svetih treh kraljev, foto: arhiv Postojnske jame

Postojnsko jamo bo razsvetlilo 2100 barvnih luči, še posebej lepa bo razsvetlitev mogočne Velike gore s svetlobnim vitražem.

Žive jaslice v Postojnski jami, foto: arhiv Postojnska jama

Med posebnimi gosti letošnjega  božično-novoletnega spektakla so Helena Blagne, ki bo zapela Ave Mario, Gruberjevo Sveto noč bo interpretiral Alex Volasko, poleg drugih umetnikov pa bo zapela tudi operna pevka Irena Yebuah Tiran.

Med nastopajočimi v Živih jaslicah so tudi otroci, foto: Arhiv Postojnske jame

Ob zaključku 90-minutnega ogleda se bodo prižgali še Magično gledališče Serpentes in unikatne bolivijske jaslice akademske slikarke Ejti Štih. Ob znamenitem skalnem izhodu bo v prazničnih dneh obiskovalce pozdravila  velika kompozicija čipk, imenovana Solarna celica, stvaritev umetnice Eve Petrič.

Solarna celica Eve Petrič, foto: C. Potočnik

Zadnje decembrske dni bosta dogajanje  v Parku Postojnska jama popestrila tradicionalni božični sejem pred vhodom v jamo  in fotografska razstava o Živih jaslicah, v Jamskem dvorcu bodo postavljene jaslice iz filca avtorice Metke Prezelj iz Idrije, medtem ko bodo v  Predjamskem gradu na ogled grajske jaslice.

Na razstavi o živih jaslicah pred vhodom v jamo so prikazane tudi priprave na lik Jožeta, foto: C. Potočnik

V Postojnski jami priporočajo, da si na spletni strani obiskovalci rezervirajo obisk jame ob želeni uri, da ne bi morda čakali pred blagajno. Sicer pa so pripravili tudi družinske vstopnice, s katerimi je ogled jaslic za družine cenovno ugodnejši.  Podrobnosti so objavljene na spletni strani Postojnske jame.