Meni Zapri

Konec januarja 30. Alpe-Adria – mednarodni sejem za zeleni, aktivni turizem ter kamping in karavaning

30. januarja pod sloganom Skočite v naravo na Gospodarskem razstavišču že tridesetič odpira svoja vrata sejem Alpe-Adria, osrednji turistični sejem v Sloveniji. To je prireditev za popotnike, športnike, alpiniste, pohodnike, aktivne rekreativce, tekače, kolesarje, ljubitelje adrenalinskih športov v naravi ipd., letos pa kot novost tudi za ljubitelje kampinga in karavaninga.

Nagrado Jakob prejme projekt Nepozabni dan v ribogojnici Fonda

Kot vsako leto bo Gospodarsko razstavišče na slovesnem odprtju 30. Alpe-Adria v sredo, 30. januarja, podelilo nagrado Jakob za odličnost in kakovost v turizmu. Jakoba 2019 na temo Nove trajnostne oblike lovskega in ribiškega turizma ter opazovanja divjih živali v njihovih naravnih okoljih prejme projekt Nepozabni dan v ribogojnici Fonda podjetja Fonda.si iz Portoroža.

Ribogojnica Fonda je letošnja dobitnica nagrade Jakob, foto: Fotoarhiv Fonda

Priznanje nosi ime po enem od »pra-turistov«, romarju Jakobu. Mednarodna komisija v sestavi Jožko Sirk, gostilničar in dobitnik Michelinove zvezdice iz sosednje Italije, Lojze Wieser, založnik in kulinarik iz Avstrije, in predsednik dr. Janez Bogataj, slovenski etnolog, vsako leto izbere, skladno z zapisanimi merili, najboljšega, ki prispeva pomemben del v mozaik inovativnih turističnih prizadevanj regije Alpe–Jadran. Kot pravi dr. Bogataj, je nagrada »spodbuda in motiv vsem, ki si tako ali drugače prizadevajo v turizmu, turistom pa kažipot za številne kakovosti na različnih področjih turističnih vsebin in turističnega načina življenja nasploh«.

Ogled ribogojnice Fonda z ladjo, foto: Fotoarhiv Fonda

Komisija je med kandidati na temo Nove trajnostne oblike lovskega in ribiškega turizma ter opazovanja divjih živali v njihovih naravnih okoljih nagrado Jakob 2019 dodelila projektu Nepozabni dan v ribogojnici Fonda (Fonda Fish Garden – Your next unforgettable day) z utemeljitvijo, da ima od vseh sedmih prispelih projektov na razpis za nagrado Jakob 2019 ta projekt največjo mero inovativnosti na področju morskega ribiškega turizma. Predstavlja namreč obliko oziroma model, ki bo v prihodnosti zagotavljal kakovostno prehrano.

Novost sejma – Kamping in karavaning

V zadnjih letih je še posebej v Evropi avtodomarski turizem postal eden najbolj hitro razvijajočih se segmentov celovitega turističnega razvoja. Proizvodnja avtodomov se je v minulem obdobju povečevala v povprečje za več kot 20 odstotkov letno. Tej izredno hitri rasti proizvodnje in prodaje vozil z lastnim pogonom za preživljanje prostega časa so se prilagodile tudi spremljajoče dejavnosti.

Adrijin avtodom, foto: Adria Mobile

Avtodomi in počitniške prikolice se po nekajletni odsotnosti zopet vračajo v Ljubljano, na Gospodarsko razstavišče. Na ogled bodo predelani kombiji, avtodomi s spalnim nadstreškom, polintegrirci in integrirci najnovejših modelov. Predstavili pa se bodo tudi pobuda Mreže postajališč za avtodome po Sloveniji, Caravaning Club Slovenije in revija Avto-Dom, specializirani medij za kamping in karavaning.

O razvoju avtodomarskega turizma pri nas bo že prvi dan v okviru sejma ob 14. uri v Steklini dvorani potekal posvet z naslovom ”Slovenija – avtodomarjem prijazna dežela”. Na posvet bodo organizatorji povabili vse župane slovenskih občin, saj prav lokalne skupnosti lahko najbolj prispevajo k pospešenemu razvoju tega za Slovenijo zelo pomembnega in perspektivnega segmenta celovite turistične ponudbe.

Trendi v gostinstvu in hotelirstvu na Sejmu okusov GASTexpo

Hkrati Primorski sejem organizira Sejem Okusov GASTexpo. Prireditev, ki privabi predvsem poslovne goste, velja za vodilni strokovni sejem v regiji s področja HO-RE-CA (Gastronomija, Pijača, Kava, Slaščičarstvo, Pekarstvo, Gostinsko-hotelska oprema & Sladoled & Vino).

Sejem GASTexpo 2018, foto: Gospodarsko razstavišče

Sejem obišče 12.000 obiskovalcev, pretežno poslovnežev iz Slovenije in tujine. Na njem se bo med drugim z najnovejšimi trendi in tehnološkimi inovacijami predstavilo približno 300 domačih in tujih razstavljavcev iz več kot 20 držav. Poseben poudarek bodo izobraževalne delavnice in tekmovanja, na katerih bodo obiskovalci pridobivali praktično znanje in nasvete za peko pice, pripravo sladoleda in barskih pijač, o izboru piva idr., ki jih Primorski sejem organizira v sodelovanju z razstavljavci in priznanimi strokovnjaki. Letošnja novost so delavnice v pripravi mlečne kreme “očeta” Latte Art Luigija Lupija, skupaj z drugimi svetovno priznanimi in uveljavljenimi mojstri iz Italije.