Meni Zapri

Viviana Rea Doričić je zmagovalka natečaja »Oblikuj pločevinko illy«

Cveta Potočnik – Viviana Rea Doričić, študentka drugega letnika arhitekture, je zmagovalna natečaja »Oblikuj pločevinko illy«, ki sta ga razpisali podjetji illycaffè in Espresso s ciljem, spodbujati mlade ustvarjalce – študente k ustvarjalnosti.

Nagrajenci illyijevega natečaja Klemen Kapš, Urška Kopinšek in Viviana Rea Doričić z Božom Jejčičem direktorjem podjetja Espresso in zastopnikom za kavo illy v Sloveniji.

Na natečaj je prispelo kar 548 predlogov študentk in študentov Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, Fakultete za arhitekturo in Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Rezultat tega ustvarjalnega projekta je posebna izdaja 20.000 pločevink mlete kave, poslikanih z grafiko, ki jo je podpisala prvo nagrajena, študentka arhitekture Viviana Rea Doričić. Drugo nagrado je na natečaju osvojila Urška Kopinšek, študentka Naravoslovnotehniške fakultete, tretjo pa Klemen Kapš, študent Fakultete za arhitekturo.

Prvo nagrado za poslikavo pločevinke je prejela Viviana Rea Doričić
Drugo nagrado za poslikavo pločevinke je prejela Urška Kopenšek
Tretjo nagrado za poslikavo pločevinke je prejel Klemen Kapš

Poleg prepoznavnosti in denarne nagrade je illy sodelujočim na natečaju ponudil tudi posebno umetniško priznanje – priložnost, da se ime prvo nagrajenca uvrsti med priznane sodobne umetnike iz vsega sveta, ki so skozi leta poslikali pločevinko illy: James Rosenquist, Michael Lin, Michelangelo Pistoletto, Tobias Rehberger, Kiki Smith, Sebastião Salgado, Liu Wei, Robert Wilson, Gillo Dorfles in drugi.

Posebna izdaja 20.000 pločevink mlete kave, poslikanih z grafiko, ki jo je podpisala prvo nagrajena Viviana Rea Doričić

Strokovno žirijo so sestavljali izkušeni in priznani strokovnjaki s področja grafičnega in industrijskega oblikovanja. Mešana slovensko-italijanska žirija je ocenjevala izvirnost rešitev, njihovo aplikativnost in skladnost z vrednotami blagovne znamke illy.

Carlo Bach, umetniški vodja in kreativni direktor v podjetju illycaffè

V komisiji so bili Carlo Bach, umetniški vodja in kreativni direktor, illycaffè, iz Univerze v Ljubljani pa izr.prof. Jure Miklavc, predstojnik Oddelka za industrijsko in unikatno oblikovanje Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, doc. Leon Belušič, vodja predmetov Prostoročno risanje, Oblikovanje predmetov in seminarja Projektiranje 4 in 5 s Fakultete za arhitekturo in prof. dr. Klementina Možina, profesorica na Oddelku za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje
Naravoslovnotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani.

Kot je na podelitvi dejal Carlo Bach, je na natečaj prispelo največ predlogov med vsemi dosedanjimi illyevimi sorodnimi natečaji in da so za študente tovrstni natečaji dragocena izkušnja na področju sodelovanja z gospodarstvom.

Fotografije: Cveta Potočnik