Meni Zapri

V blejski Kavarni Park 15-milijonta originalna blejska kremna rezina

Originalna blejska kremna rezina, je prepoznavna značilnost Bleda, letos praznuje že 66 let. V tem času so jih v Kavarni Park postregli že 15 milijonov. Za to so porabili 131  ton moke, 8.437 milijonov jajc in 1.556.000 litrov mleka. Če bi 15 milijonov »kremšnit« položili v vrsto, drugo ob drugo, bi segale 1.050 kilometrov daleč, oziroma od Bleda do Neaplja. Če bi jih položili eno na drugo okoli Blejskega jezera, pa bi nastalo kar 8 metrov visoko obzidje. Gre torej za dosežek, ki ga je težko prezreti!

Ob praznovanju častitljive številke je včeraj potekala posebna nagradna igra, v okviru katere so se v kar 115 “sladkih kraljicah” na keramičnih ploščicah skrivale privlačne nagrade. Glavna je pripadla kupcu 15-milijonte kremšnite, Tomažu iz Slovenj Gradca, predala pa mu jo je Mojca Kraševec, direktorice Sava Hotelov Bled. »Na Bledu smo danes izjemno veseli in ponosni, da smo postregli že 15-milijonto kremšnito, predvsem pa smo ponosni na to sladico, ki jo že 66 let delamo po istem tradicionalnem originalnem receptu, na stari način iz popolnoma naravnih sestavin,« je povedala Kraševčeva.

Mojca Kraševec, direktorica Sava Hotelov Bled Mojca Kraševec z nagrajencem Tomažem

Zgodba originalne blejske kremne rezine

»Oče« Originalne blejske kremne rezine je slaščičarski mojster Ištvan Lukačević, ki se je v poznih štiridesetih letih iz Sente v Vojvodini z družino preselil na Bled. Leta 1953 je kot vodja slaščičarske delavnice v starem Hotelu Park sestavil recept za danes znamenito Originalno blejsko kremno rezino. Pri tem je uporabil star vojvodinski recept, le da je polovico jajčne kreme nadomestil s stepeno sladko smetano in nastala je izjemno lahka in rahla sladica, ki gre ljudem še danes v slast. Po Ištvanu Lukačeviću so krmilo v slaščičarski delavnici Hotela Park prevzele ženske. Najdlje, kar 25 let, je bila na čelu Parkovih slaščičarjev Angela Zupan, ki je svojo slaščičarsko kariero pričela že leta 1967. Zaradi dolgoletnega dela v slaščičarni so jo poimenovali kar “mama kremšnita”.

Ištvanov recept

Najprej je zamesil dobro masleno testo. Iz najboljših naravnih sestavin je naredil fino jajčno kremo, jo med mešanjem pustil vreti natanko sedem minut in vroči dodal sneg trdo stepenih beljakov. Rumeno maso je nato prevrnil na pečeno ploščo testa. Ko se je krema popolnoma ohladila, je nanjo visoko naložil stepeno sladko smetano in jo prekril še z drugo plastjo maslenega testa. Vse skupaj je potresel z vaniljevim sladkorjem v prahu in ploščo razrezal na 60 kosov dimenzije 7 x 7 centimetrov.

Recept danes

Slaščičarji v slaščičarski delavnici Hotela Park originalno kremno rezino pripravljajo že od leta 1953, torej zavidljivih 66 let. Pri pripravi uporabljajo originalne, sveže in kakovostne sestavine: sveža jajca, moko, sladko smetano, mleko, sladkor in maslo. Svežina jajc je pri pripravi kreme še posebej pomembna, saj je zaradi nje krema okusna in rahla, hkrati pa se kar stopi v ustih Originalne kremne rezine vsak dan sveže pripravljajo brez industrijskih pripravkov. Slaščičarji jih pripravljajo ročno, kar je dandanes v svetu prava redkost. Kremne rezine pripravljajo večkrat na dan, ob koncih tedna, ko je na Bledu največ obiskovalcev, tudi vsako uro.