Meni Zapri

MSC Grandiosa ladja nove generacije ladjarja MSC Cruises

Pretekli konec tedna je ladjar MSC Cruises v Hamburgu splavil in krstil novo ladjo MSC Grandiosa. Gre za križarko nove generacije, že tretjo ladjo v klasi Meraviglia. Ladjo je tako kot predhodnice pri MSC Cruises krstila filmska igralka in botra Sophija Loren.

Grandiosa, plavajoči hotel visoke kakovosti, lahko v 2421 kabinah sprejme 6334 potnikov, za kateri skrbni 1704  članov posadke. Je tehnološko dovršena in okolju prijaznejša ladja, ki bo svoja prva križarjenja izvajala po Zahodnem delu Evrope in Mediterana, nato pa se bo v sezoni 2020/2021 za nekaj mesecev preselila v Latinsko Ameriko.

Splavitev in krst nove ladje MSC Grandiosa v Hamburgu

MSC Grandiosa je bila dograjena 31. oktobra v ladjedelnici Chantiers de l’Atlantique (CdA) v Saint-Nazaireu v Franciji. Opremljena je s široko paleto vrhunskih okoljskih tehnologij, saj s to ladjo MSC Cruises označuje še en pomemben korak na poti k plovbam brez emisij. Ladja ima tudi vrhunski sistem selektivne katalitične redukcije (SCR), ki s pomočjo napredne tehnologije aktivnega nadzora emisij pomaga zmanjšati emisije dušikovega oksida tudi do 80 odstotkov. Dušikov oksid se s pomočjo posebnih katalizatorjev pretvarja v dušik in vodo, obe neškodljivi spojini.

MSC-jeva strateška usmeritev je izboljšanje kakovosti emisij, več kot 74 odstotkov nastanitvenih zmogljivosti že pokrivajo ladjarjevi inovativni hibridni čistilni sistemi. Celotna flota bo opremljena do leta 2021. MSC bo vložil tudi 5 milijard EUR v pet novih ladij na utekočinjeni zemeljski plin, ki bodo zaplule med leti 2022 in 2027. Razen tega je lahko vsako plovilo, ki se je floti pridružilo od leta 2017, že “priključeno” na lokalno elektroenergetsko omrežje v pristanišču.

Sandra Čolnik, direktorica agencije Morje možnosti

Na predstavitvi nove ladje številnim uglednim gostom in partnerjem je ladjar MSC slovenski agenciji Morje možnosti podelil posebno priznanje v kategoriji najboljših organizatorjev skupinskih križarjenj za MSC. Prek te agencije bodo slovenski potniki na križarki Grandiosa, eni najbolj sodobnih križark v svetu ta hip, že lahko počitnikovali prihodnje leto.

Fotografije: arhiv MSC Cruises / Morje možnosti d.o.o.