Meni Zapri

Od jutri v Sloveniji ne veljajo več omejitve v zračnem prometu

Vlada je danes odločila, da od jutri naprej znova dovoljuje mednarodni zračni potniški promet tako iz držav EU kot iz tretjih držav na mednarodna letališča v Sloveniji.

Vlada je v obrazložitvi odločitve zapisala, da so bili v času od začetka sprejemanja ukrepov za varovanje javnega zdravja ljudi in varnosti premoženja na področju opravljanja mednarodnih zračnih prevozov potnikov sprejeti številni ukrepi, ki jih morajo izpolnjevati tako operatorji aerodromov kot letalski operatorji.

Pristojni organi za javno zdravje posamezne države so prav tako sprejeli ukrepe, po katerih se morajo ravnati tako državljani posamezne države pri povratku iz tujine in tudi tujci, ki pridejo na območje posamezne države (npr. obvezna karantena).

Ker navedeni ukrepi sami po sebi vplivajo na opravljanje mednarodnih zračnih prevozov potnikov in se letalski operatorji še ne odločajo za opravljanje le-teh, saj s strani potnikov zaradi epidemije ni povpraševanja, ukrep prepovedi opravljanja mednarodnih zračnih prevozov tako iz območja Evropske unije kot iz tretjih držav na mednarodna javna letališča v Republiki Sloveniji ni več potreben in smiseln.

Fraport Slovenija pozdravlja vladno odločitev

V Fraportu Slovenija pozdravljamo vladno odločitev, saj je sprostitev ukrepov za operativno planiranje letenja s strani letalskih prevoznikov ključnega pomena. Večina letalskih prevoznikov je sicer potniške lete na letališče Jožeta Pučnika odpovedala do konca maja. Ne glede na to so se v minulih dneh pospešeno pripravljali na sprejem prvih potnikov in namestili vse potrebno za varen zagon potniškega prometa.

Vsem, ki bi morali v naslednjih dneh potovati prek ljubljanskega letališča, Fraport Slovenija svetuje, da se za podrobnejše informacije obrnejo na letalskega prevoznika ali prodajno mesto, kjer so kupili letalske vozovnice.