Meni Zapri

Na dneva odprtih vrat na Ljubljanskem gradu konec tedna tudi z vzpenjačo

16. maja bo minilo 115 let, odkar je Ljubljanski grad v mestni lasti. Počastitev obletnice bo v sedanjih razmerah sicer potekala brez tradicionalnih grajskih dni, zato pa z dnevoma odprtih vrat ta vikend. V soboto bo znova začela voziti tudi tirna vzpenjače.

16. maja se spominjamo prelomnega trenutka v zgodovini Ljubljanskega gradu: leta 1905 ga je takratni župan Ivan Hribar v imenu mesta za 60.200 kron odkupil od državnih oblasti in s tem trdnjavo, ki jo je hudo poškodoval velikonočni potres leta 1895, rešil pred nadaljnjim propadanjem. Ob tem času so na Ljubljanskem gradu vsako leto pripravili tridnevni program raznovrstnih brezplačnih dogodkov; tako bi letos morali potekati že 10. grajski dnevi, ki pa so jih zaradi ukrepov v zvezi s preprečevanjem širjenja korona virusa morali odpovedati.

V počastitev obletnice pa bodo ta konec tedna, torej 16. in 17. maja, na široko odprli grajska vrata in brezplačno ponudili vse vsebine, ki so trenutno na ogled na gradu (stalne postavitve Virtualni grad, Lutkovni muzej, Slovenska zgodovina, Grajsko orožje in Kaznilnica ter dve priložnostni razstavi – prostorsko postavitev Nine Koželj in slikarsko razstavo Bojana Bense).

Brezplačno se bo mogoče povzpeti tudi na Razgledni stolp ali pa raziskovati grajsko zgodovino z avdivodnikom ali mobilno aplikacijo Nexto. Na gradu so že odprti informacijski center in Grajska trgovina Friderik ter gostinska vrtova Grajske kavarne in vinoteke.

V soboto, 16. maja 2020, bo na Ljubljanski grad spet začela voziti tirna vzpenjača. Obratovala bo med 10. in 18. uro, v času, ko je grad tudi sicer zdaj odprt. Za vikend, ki bo v znamenju obletnice gradu, bo veljala enotna znižana cena povratne vozovnice za vzpenjačo, in sicer 3 EUR na osebo.

Velja pa opozoriti, da bodo morali obiskovalci v vseh notranjih prostorih, tudi v vzpenjači, upoštevati medsebojno priporočeno varnostno razdaljo, uporabljati masko ali drugo zaščitno opremo. Uprava gradu je skladno z veljavnimi priporočili omejila število obiskovalcev v notranjih prostorih in potnikov v vzpenjači, obiskovalcem bodo ustrezna navodila dajali zaposleni.

Tudi letos, čeprav nekoliko drugače, bo torej mogoče doživete in raziskati bogato grajsko zgodovino ter se spomnite dneva, ko je grad postal znamenitost in simbol Ljubljane in njenih prebivalcev.

Naslovna fotografija, Ljubljanski grad, foto: Cveta Potočnik