Cveta Potočnik – Zaradi pojava virusa Covid-19 je tradicionalna četrtka razglasitev najboljših slovenskih restavracij potekala virtualno. Karantena ni zmanjšala zanimanja za glasovanje.
Organizator izbora The Slovenia je letos pri izboru prejel rekordno število glasov, v strokovnem delu 6.520 glasov gastronomskih združenj, pri glasovanju splošne javnosti pa kar 27.630 glasov, skupaj torej kar 34.150 glasov za The Slovenia Restaurant Awards 2020!
Niko Slavnič je dejal, da so gostinci gastronomska moč naše države, verjame, da bo še več Slovencev cenilo dobro hrano. Enogastonomski sektor je seveda zaradi letošnje epidemije koronavirusa prizadet, so pa kriteriji ocenjevanja ostali enaki, med drugim mora biti restavracija odprta vsaj eno leto. V vsaki kategorije je bilo 10 finalistov.
Naslove najboljših TOP 3 The Slovenia Restaurant Awards glede na skupno število točk je med 249 ocenjenimi restavracijami prejela trojica slovenskih restavracij:
- Gostilna pri Lojzetu – Dvorec Zemono,
- Hiša Franko in
- Vila Podvin.
Vrhunske slovenske restavracije so se potegovale v različnih kategorijah in regijah.
- Za najboljšo restavracijo v regiji Alpska Slovenija je bila razglašena Hiša Franko,
- na področju Mediteranske & Kraške Slovenije je prejela laskavi naziv Gostilna pri Lojzetu – Dvorec Zemono,
- v regiji Termalne Panonske Slovenije je bila za najboljšo izbrana Hiša Denk,
- v Ljubljani in osrednji Sloveniji pa je navdušila Restavracija JB.
Zmagovalci v posameznih kategorijah:
- Laskavi naslov najboljše gostilne je prejela Gostilna pri Lojzetu – Dvorec Zemono,
- za najboljšo hotelsko restavracijo je bila izbrana City Terasa,
- naziv najboljšega kulinaričnega novinca v izboru pa je prejela Gostilnica in pivnica Stari Pisker, ki si je prislužila tudi še nagrado Vox populi, z največ glasov s strani javnosti.
- Letos prvič je bila podeljena tudi nagrada za najboljšo turistično kmetijo ta naziv je prejela Domačija Majerija.
Po razglasitvi nagrad so se odzvali s kratkimi mislimi lastniki najboljših restavracij:
Ana Roš, Hiša Franko: »Veseli smo, hvala bogu da ste vztrajali z izborom, jutri odpiramo Hišo Franko, verjamemo, da bo vse v redu, čestitke vsem, so časi, ko je dobro slišati, kaj lepega.«
Walter Kramar, Hiša Franko: »Vse dobro vsem pogumnim gostincem, ki se trudijo in bodo imele finančne težave, čeprav nam država kar pomaga. Pogumno naprej, preživeli bomo le z kvaliteto.«
Uroš Štefelin, Vila Podvin: »Zelo se je treba truditi, da prideš na tak seznam, v tej situaciji je zelo motivacijski, odprli smo pred tremi tedni, delamo ob vikendih, imamo zveste goste, gremo pogumno naprej in bomo tudi to situacijo premagali.«
Tomaž Kavčič, Gostilna pri Lojzetu – Dvorec Zemono: »Čestitke vsem, ta prireditev nam daje voljo za naprej. Vsi ki se trudimo, ki nam je na prvem mestu gost, ki gledamo na kvaliteto, bomo preživeli. Tri tedne smo odprti, gostje prihajajo in se vračajo. To leto moramo čim prej pozabiti, še prej pa je treba priti do njegove konca. Na zaslužek zdaj ne moremo računati, misliti moramo na naše zaposlene, vsi ki smo z dušo pri poslu, bomo preživeli. Sodelujmo in vse bo lažje.«