Meni Zapri

Naš član, novinar Drago Kralj danes praznuje 90 let

Novinar Drago Kralj danes praznuje častitljiv 90. rojstni dan. Desetletja je posvetil turističnemu novinarstvu in domala od vsega začetka je član Društva turističnih novinarjev Slovenije, saj se je pridružil že predhodnici društva – Sekciji turističnih novinarjev Slovenije pri DNS. Ob njegovi 80-letnici smo kolegu Dragu Kralju na slovesnosti na Otočcu podelili priznanje Turistični nagelj za življenjsko delo. Veseli nas, da smo mu danes ob njegovi okrogli obletnici lahko izrekli  najboljše želje tudi osebno po telefonu s pomočjo njegove hčerke Alje Venturini.

Dragu Kralju je za življenjsko delo priznanje Turistični nagelj izročil Drago Bulc, predsednik Društva turističnih novinarjev Slovenije

Njegova prva redna zaposlitev je bila pri Ljudski pravici, delal je v Dnevniku in reviji Mladina, kjer je delala vrsta pozneje vrhunskih novinarskih peres, zatem ga je novinarska pot zanesla v takratno Delovo uredništvo. Na pota novinarskega pisanja o turizmu ga je pripeljalo delo pri revijah Tovariš in predvsem Avto, odtlej pa je bilo njegovo delo tako ali drugače več desetletij povezano s turizmom. Po upokojitvi je kot svobodni novinar objavil še številne reportažne turistične prispevke, predvsem o manj znanih, pogosto po krivici spregledanih odročnejših slovenskih krajih in zamejstvu.

Drago Kralj na svečanosti ob 50. obletnici delovanja turističnih novinarjev Slovenije s kolegico Albino Podbevšek na Ljubljanskem gradu, v ozadju Štefan Celec, foto: Janez Platiše

Drago Kralj je veliko potoval in ko je za nekaj let zapustil novinarske vode in se zaposlil v turistični agenciji Slovenijaturist je pripravljal izlete, cele avtobuse potovanj željnih ljudi je vodil predvsem po manj znanih predelih Slovenije in zamejstvu. Številne je prepričal, da so skupaj z njim Slovenijo v letih od 2003 do 2007 na 53 etapah oziroma izletih peš prehodili po dolgem in počez.