Meni Zapri

Spomladanski ekološki izziv TZS – Pometimo pred svojim pragom!

Janez Platiše – Tradicionalno akcijo spomladanskega urejanja okolja, ki jo Turistična zveza Slovenije vsako leto simbolično začne ob Svetovnem dnevu vode (22. marec) in zaključi ob Svetovnem dnevu Zemlje (22. april), je zaradi epidemije letos zastavila bolj individualno.

V okviru letošnje akcije TZS predlaga zgledovanje po Skandinavcih, ki spodbujajo »plogging», to pomeni pobiranje smeti med vsakodnevno rekreacijo v naravi. Hkrati TZS priporoča, da poskrbimo za slovensko naravno in kulturno dediščino, čemur se TZS posveča že več kot 100 let.

Kot so zapisali v TZS , se je v času karantene naša skrb za okolje žal zmanjšala, saj lahko tudi v najbolj odmaknjenih kotičkih naletimo na ponošene zaščitne maske, robčke, vrečke in druge odpadke. Zato pozivajo ljudi, naj ne čakajo na druge, ampak sami postanejo pobudniki, organizatorji in izvajalci čiščenja. Pomlad je za to idealen čas, saj še ni veliko nizkega rastja, smeti, ki so se nabrale čez zimo, pa je veliko.

Takole torej TZS opominja na spomladansko akcijo: Očistimo kulturno dediščino!  Poskrbimo za čiste tematske in druge poti! Osvežimo naše gredice! Odstranimo covid nesnago! Opozorimo na divja odlagališča! Vključimo najmlajše! Rekreirajmo se in pobirajmo smeti! #smeTek