Meni Zapri

Zupi in Poglavc bosta dobrodelno kolesarila okoli Slovenije

Janez Platiše – Kolesarja Dami Zupi in Alojz Poglavc drugič organizirata večdnevno kolesarjenje Dobrodelno okrog Slovenije (DOS) tokrat v sodelovanju s Slovensko karitas in Društvom Celiac.

Največji vseslovenski humanitarni kolesarski dogodek bo potekal od jutri do sobote. Jutri se bo začel ob 8-mih pred Rotovžem na Glavnem trgu v Novem mestu in se bo v soboto tam tudi končal. Celotna trasa je dolga 1225 km in ima 5 etap. Z zbranim denarjem bodo kupili kolesa, ki jih bodo podarili otrokom iz socialno ogroženih družin. Dobrodelno kolesarje bo potekalo pod slogan “Pot za srečo otrok”.

Dami Zupi, organizator DOS in Alojz Poglavc, ultramaratonski kolesar o ciljih dobrodelnega kolesarjenja:

Tokrat so se odločili, da bodo namesto šolskih potrebščin ali hrane otrokom podarili kolesa, ker se otroci manj gibajo in rastejo njihove duševne stiske, tudi zaradi epidemije. “Žal je preveč predebelih otrok, kar vpliva tudi na njihovo zdravje. Tudi sami opažamo, da je med našimi prejemniki veliko otrok, ki so predebeli in nimajo zdrave prehrane,” je pojasnila Helena Zevnik Rozman iz Slovenske Karitas. Otroci iz družin, ki se soočajo z materialno stisko, se težje vključujejo v družbo vrstnikov, še poudari Rozmanova in dodaja: “Kolo danes namreč ni samo prevozno sredstvo, ampak je tudi sredstvo izražanja, nekega statusa, pripadnosti skupini.”

Peter Tomažič, glavni tajnik Slovenske karitas:

Dobrodelnemu kolesarjenju se bodo pridružili tudi posamezni člani Društva Celiac, ki bodo ozaveščali ljudi o celiakiji, neozdravljivi bolezni, ki je posledica preobčutljivosti za gluten. V Društvu Celiac so že pred tremi leti opozorili, da je predvsem o težavah in izzivih te bolezni v Sloveniji še vedno premalo znanega. “Celiakija še ni prepoznana, kot bi morala biti, predvsem pri odraslih bolnikih, pri otrocih pa predvsem ne pri pripravi hrane v vrtcih in osnovnih šolah,” poudarja predsednik društva Goran Makar.

Kolesar Dami Zupi o trasi: “Trasa vožnje letos ostaja enaka kot prvič, prav tako koncept projekta, edina sprememba je ta, da se kolesarska vožnja ne bo več odvijala nepretrgoma, torej ne tudi ponoči, temveč samo podnevi, v petih zaporednih etapah, zato, da bo privabila še več kolesarjev, saj je glavni namen, v duhu dobrodelnosti, privabiti čim več ljubiteljev kolesarstva, ki bi se sicer udeležili vožnje, a jim nočna vožnja dela preglavice in rajši vozijo podnevi. Prav zato se kolesarjenja lahko udeležijo tudi kolesarji z električnimi kolesi, če se bodo držali pravila, da ne bodo prehitevali naju.”

Vse podrobnosti o 1.225 km dolgi trasi DOS in posameznih petih etapah si je mogoče ogledati na spletni strani https://dos.si/.

Kolesarji, ki se bodo pridružili, bodo lahko prevozili celotno traso, torej vseh 5 etap, in si tako prislužili naziv “DOS Finisher”, posamezno etapo, zgolj del posamezne etape ali pa bodo lahko virtualno spremljali kolesarjenje preko spletne strani https://dos.si/virtualna-voznja/. Kjerkoli na celotni trasi se bodo lahko pridružili Zupiju in Poglavcu.

Celotna vožnja – vseh 5 etap bo tudi televizijsko pokrita, prenos v živo z prenosom si bo mogoče ogledati na povezavi: https://dos.si/tv-live/

V času kolesarjenja bodo za otroke pod okriljem Karitasa zbiral denar tako, da bodo vsi kolesarji, ki se bodo udeležili vožnje, prispevali vsaj 10 evrov, z SMS-om vsi, ki bodo gledali projekt preko live prenosa ZAkolo5 na 1919, večje donacije pa bo možno nakazati na TRR Karitas: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana TRR: SI56 0214 0001 5556 761, Sklic: 00 905,  Namen: ZA KOLO.

Video in fotografije. Jazen Platiše, arhiv DOS