Meni Zapri

Evropski parlament odobril začetek pogajanj o potrdilu EU Covit – 19

Evropski parlament je na včerajšnjem plenarnem zasedanju sprejel  svoja pogajalska izhodišča in stališče o začetku pogajanj s Svetom EU o uvedbi digitalnega zelenega potrdila. S sklepom je  potrdil svoje stališče,  da je potrebno med pandemijo zagotoviti v Evropi svobodno gibanje.

    

Stališče članov EU parlamenta je, da mora biti EU Covit –  19 potrdilo univerzalno, dostopno, pravočasno, testiranje, kot osnova za potrdilo pa v vseh Evropi brezplačno.

  • EU Covit – 19 potrdila niso potovalni dokument ali potni list.
  • Države članice naj za imetnike potrdila ne zahtevajo karantene ali testiranja, potrdilo tudi ne sme biti osnova za diskriminacijo tistih, ki niso cepljeni, ne sme biti pogoj za svobodno gibanje.
  • Člani parlamenta so se strinjali, da naj novo potrdilo EU Covid-19 – namesto Digitalnega zelenega potrdila, kot je predlagala Evropska komisija, velja največ eno leto.

Potrdilo, bodisi digitalno bodisi na papirju, bo dokazovalo, da se je oseba cepila proti covidu-19, ali da ima negativen izid testa ali da je prebolela covid-19. Potrdilo bo med pandemijo covida-19 olajšalo gibanje v EU.

Države članice morajo sprejeti potrdilo o cepljenju, ki je bilo izdano v eni izmed članic EU, če je oseba cepljena s cepivom, ki ga je odobrila Evropska zdravstvena agencija (EMA) (to so zdaj Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca in Janssen). Od posamezne države članice bo odvisno, ali bo sprejela potrdilo o cepljenju, izdano v drugi državi članici, če bo uporabljeno cepivo, ki ga je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) odobrila za nujne primere.

Zdaj ni več ovir za nadaljnja pogajanja med Evropskim parlamentom in Svetom Evrope. Cilj je doseči dogovor pred poletno turistično sezono.

Varovanje podatkov

Potrdila bodo zaščitena pred ponarejanjem ali gosljufanjem. Osebni podatki, pridobljeni iz potrdil, se ne bodo v nobeni državi shranjevala in na ravni EU ne bo vzpostavljena centralna baza podatkov. Zagotovljeno bo varstvo osebnih podatkov v skladu z uredbo o varstvu osebnih podatkov (GDPR).