Meni Zapri

Novi terminal na ljubljanskem letališču je novo stičišče priložnosti

Cveta Potočnik – Na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana je danes potekala slavnostna prireditev ob uradnem odprtju novega sodobnega potniškega terminala. Trak so skupaj prerezali Janez Janša, predsednik vlade RS, ki je bil tudi osrednji govornik, Zmago Skobir, poslovodni direktor Fraporta Slovenija in dr. Pierre Dominique Prümm, član izvršnega odbora in izvršni direktor za letalstvo in infrastrukturo družbe Fraport AG. Za potnike bo nov terminal odprt 1. julija.

Slavnostna prireditev ob uradnem odprtju novega potniškega terminala na letališču Jožeta Pučnika, foto: Peter Irman

Na prireditvi, ki so se je udeležili visoki predstavniki države, diplomatskega zbora, Fraporta AG, Fraporta Slovenija, poslovnih partnerjev letališča in novinarjev, je bilo slišati veliko spodbudnih besed govornikov, z video posnetki pa so predstavili tudi številne izvajalce del in vse tiste vodje posameznih letaliških služb, ki bodo na novem terminalu zagotavljali nemoteno delo. To pa so vodje različnih tehničnih služb in vodje služb za sprejem in odpravo potnikov, s kateri bo vodstvo letališča lahko uresničevalo vizijo razviti sodobno regionalno stičišče.

Vlada podpira izgradnjo hitre železniške povezave do letališča

Osrednji govornik na prireditvi je bil Janez Janša, predsednik vlade, ki se je družbi Fraport zahvalil za dosedanje investicije v letališče, saj bodo te bistveno prispevale k razvoju Slovenije. Janez Janša je tudi dejal,  da Slovenija polaga velike upe v načrtovane investicije Fraporta v prid slovenskega gospodarstva in turizma. Po njegovih besedah je vlada trdno odločena, da bo načrte upravljavca letališča za nadaljnji razvoj podprla z izgradnjo hitre železniške povezave med Ljubljano in letališčem.

Janez Janša, predsednik vlade RS, foto: Cveta Potočnik

Dr. Pierre Dominique Prümm, član izvršnega odbora Fraport AG in izvršni direktor za letalstvo in infrastrukturo je spomnil, da je družba Fraport AG ljubljansko letališče prevzela leta 2014 in da je poslej Slovenija pomemben partner. Letališče ima pa njegovih besedah velik potencial v tovornem letalskem prometu in da so kot dolgoročni partner zelo naklonjeni gradnji logistične infrastrukture na območju letališča.  Zelo pohvalno se je izrazil o izgledu novega terminala, ki z območjem za čakanje z izjemnim razgledom na Alpe predstavlja enega najlepših na svetu, predvsem pa navdušuje, da arhitektura in vgrajeni materiali  resnično predstavljajo Slovenijo.

Dr. Pierre Dominique Prümm, član izvršnega odbora in izvršni direktor za letalstvo in infrastrukturo Fraport AG, foto: Peter Irman

Zmago Skobir je v svojem govoru spomnil, da je bil novi terminal sprva načrtovan že leta 2008 in kako pomembno je, da je letališče z novim lastnikom Fraport AG dobilo strateškega partnerja. »Najtežje odločitve se sprejemajo v času krize, letalski promet bo znova rasel in ponovno rast bomo z izgrajenim novim terminalom pričakali z večjo kakovostjo. Epidemija je resda nepredstavljivo pretresla našo dejavnost, a svet potrebuje delujoč letalski promet in ta bo znova zaživel. Z gradnjo smo nadaljevali tudi, ker verjamemo v Slovenijo, ki zaradi njene turistične, gospodarske in tržne vrednosti potrebuje letalsko povezljivost,« je še dejal Skobir.

Zmago Skobir, poslovodni direktor Fraporta Slovenija, foto: Peter Irman

Posnetek celotne slavnostne prireditveje Fraport Slovenija objavil na Youtubu:

Strateška investicija za dolgoročni razvoj

Skupna vrednost investicije v novo infrastrukturo je 21 milijonov evrov. Fraport Slovenija jo odpira ravno v času, ko letalska panoga ponovno razpira krila in ko je Slovenija na pragu predsedovanja Svetu Evrope. Čeprav bi ob obstoječem zmanjšanem prometu prostorsko najverjetneje zadostoval obstoječi terminal, je bila odločitev vodstva Fraporta Slovenija skupaj z lastniki jasna – projekt je strateška investicija, ključna za dolgoročni razvoj in prihodnost letališča. Zaradi dotrajanosti je v stari potniški stavbi težko zagotavljati ustrezen standard za sprejem in odpravo sodobnih letalskih potnikov. Poleg tega družba investicijo v novi terminal razume kot dolgoročno naložbo, ki ji bo v prihodnosti pomagala do hitrejšega okrevanja od trenutne situacije.

Novi terminal je s starim povezan s povezovalnim hodnikom, foto: Cveta Potočnik
Značilnost novega terminala so velike steklene površine, foto: Cveta Potočnik

Večja zmogljivost in višji standard

Nov objekt ponuja večjo zmogljivost ter višji standard za potnike, druge uporabnike in zaposlene. Obstoječemu terminalu je dodanih 10.000 m2 novih površin, vključno z novim odhodnim prostorom, 14 prijavnimi okenci (skupaj z obstoječim terminalom jih bo 22), petimi linijami za varnostne preglede, dvema trakovoma za prevzem prtljage, novo sortirnico prtljage, novim poslovnim salonom ter obogateno spremljevalno gostinsko in trgovinsko ponudbo. Zmogljivost je s 500 povečana na 1.250 potnikov na uro. Novi terminal je s povezovalnim hodnikom funkcionalno povezan z obstoječimi površinami. Neposredno ob terminalu so urejene tudi parkirne površine, nova avtobusna postaja in park.

Naslovna fotografija: Slavnostno odprtje novega terminala na ljubljanskem letališču, foto: Peter Irman