Meni Zapri

Ljubljana prejemnica znaka Slovenia Green Destination PLATINUM

Ljubljana je prejela znak Slovenia Green Destination PLATINUM, ki ga podeljuje Slovenska turistična organizacija. Že leta 2016 je kot prva v Sloveniji prejela zlati znak in ga uspešno obdržala vse do letošnjega leta. Z novo pridobljenim in najvišjim platinastim dokazuje, da je ena najuspešnejših destinacij v Zeleni shemi slovenskega turizma in da uspešno sledi trajnostnemu razvoju.

Trajnost kot temeljni pristop

Ljubljana živi trajnost, ki je izjemno pomemben temelj destinacije in njenega pozicioniranja. Je ena vodilnih destinacij na področju trajnostnega turizma v svetovnem merilu in edina destinacija v širši regiji, ki je prejela naziv Zelena prestolnice Evrope.

Strategija razvoja turizma v Ljubljani za obdobje 2021–2027 opredeljuje sledenje načelu trajnosti kot ključnemu vidiku. Ljubljana želi biti globalen vzor mestnim destinacijam po vsem svetu. Je prejemnica številnih mednarodnih nagrad in nazivov vezanih na trajnostni turizem. Lani je bila razglašena za najboljšo zeleno prestolnico v Evropi »European Best Green Capital 2022«, letos pa za najboljšo evropsko destinacijo »European Best Destination 2022«. Ljubljana je tudi prejela nagradi Energy Globe Award 2021 za Slovenijo za projekt Zelene nabavne verige ter Green destinations Story Awards za projekt Kultura preko spleta. Lani je bila že sedmo leto zapored uvrščena med sto najbolj trajnostnih destinacij na svetu, Lonely Planet pa jo je uvrstil med osem najbolj trajnostnih mest na svetu.

Najvišja ocena med vsemi destinacijami

Ljubljana je pridobila platinast certifikat Zelene sheme slovenskega turizma s povprečno oceno 9,3, ki je hkrati najvišja ocena med vsemi destinacijami v tej seriji presoj. V kar dveh kategorijah je dosegla najvišjo možno oceno 10, in sicer v kategorijah narava in pokrajina ter kultura in tradicija. Kot so podeljene ocene obrazložili pri Slovenski turistični organizaciji, najvišji možni oceni v obeh kategorijah dokazujeta dobro strateško naslavljanje obeh področij ter zagotavljanje ustreznih politik in izvajanje ukrepov za varovanje in upravljanje z naravnimi in kulturnimi viri.

Ključno sodelovanje

V Turizmu Ljubljana poudarjajo, da je za uspešen razvoj trajnostnega turizma v Ljubljani ključno tesno sodelovanje s širšo mestno družino in z lokalnim turističnim gospodarstvom. »Župan Zoran Janković in ekipa Mestne občine Ljubljana z jasno vizijo trajnostnega razvoja Mestne občine Ljubljana omogoča in v vsakem trenutku močno podpira vse naše ambicije,« poudarja Petra Stušek, direktorica Turizma Ljubljana.

Znak Slovenia Green Destination Platinum, ki ga je prejela Ljubljana, je veljaven za triletno obdobje do naslednje presoje leta 2025.

Naslovna fotografija: Ljubljana, foto: Andrej Terfila