Meni Zapri

Miren – Kras: Praznik špargljev od sredine maja do sredine junija

Naravi na območju Miren Krasa v Vipavski dolini daje od aprila do junija pečat špargelj, kraljevska rastlina, kot jo je poimenoval že Ludvik XIV., kije našim krajem in tradiciji dala velik pečat. Do sredine junija bo kot veleva tradicija potekal mesec špargljevih jedi, v Orehovljah pa bodo 27. do 29. maja obeležili  50-letnico te prireditve.

V obdobju zorenja divjih in gojenih špargljev so v Turizmu Miren – Kras v sodelovanju s predstavniki širše regije Krasa, Brd in Vipavske doline, prijateljske destinacije VISIT Krško z OKUSI POSAVJA in Območne obrtno-podjetniške zbornice Nova Gorica, sestavili pester program, v okviru katerega  bo mogoče spoznati  uporabnost te rastline v kulinariki in prvič tudi na področju nege telesa.

Šparglji so od nekdaj poznani kot naravno zdravilo za bolezni srca in ledvic, vidno krepijo odpornost organizma in življenjsko moč, pomagajo pri slabokrvnosti, preprečujejo prezgodnje staranje in so najboljša zaščita pred prostimi radikali. Čislani so tudi kot naravni afrodiziak.

Gostinci Krasa, Vipavske doline in Brd so se ponovno povezali

Katjuša Batistič iz Gostilne Bric, Darja Makorič Špiljak iz Gostilne Makorič, Andrejka Harej in Tomaž Kogoj iz Gostilne Kogoj, Jurij in Jasmina Golob iz Gostilne Štirna in Mirko Godnič iz istoimenske Domačije, s svojimi trajnostnimi kulinaričnimi predstavami pod znamko KRASNA KUHNJA vse leto vsak na svoj prepoznaven način navdušujejo goste.

V letu 2019 so skupaj s kolegi iz širše regije in zamejstva sestavili 33 izvirnih receptov za slastne jedi iz špargljev, od predjedi, glavnih mesnih, brezmesnih in ribjih jedi ter sladic, in jih pod strokovnim peresom zgodovinarja, novinarja in poznavalca enogastronomije Tonija Gomiščka, predstavili v večjezični knjigi Šparglji-beluši.

Letos ponovno sodelujejo, tudi z Okrepčevalnica Cerje, Ošterija Žogica, Ošterija Furlan, Majerija, Gostilna Winkler in Gostilna Koršič bodo približno do sredine junija, oziroma dokler bodo njive na Vrtu Goriške, ob Vipavi in ob Soči ponujale dovolj bogato bero teh zdravilnih spomladanskih povrtnin, v svojih lokalih ponujali kreativne in zdrave krožnike, ki jih omogoča vsestranska uporabnost špargljev v kulinariki.

Prvič skupaj s strokovnjaki za čuječnost, neuropatijo, bioresonanco in nego telesa

Uporabnost divjih in gojenih špargljev seže daleč preko kuhinje in mize. Vse pogosteje se izpostavlja njihova učinkovitost na področju nege telesa. S prakticiranjem čuječnosti se na razstrupljanje pripravimo tudi mentalno in učinki na povsem sproščeno telo so podvojeni.

Več o vključenih gostincih, letošnjih menijih in programih salonov za nego telesa ter strokovnjakih iz področja neuropatije, bioresonace in čuječnosti na povezavi.

50. jubilejna prireditev špargljeve povorke

Ob okroglem 50. jubileju »špargljeve povorke«, ki je čez Orehovlje prvič zapeljala leta 1972, soorganizatorji, Turistično športno društvo Orehovlje, Krajevna skupnost Orehovlje in Društvo žena Miren – Orehovlje, ob podpori Turizma Miren – Kostanjevica, pripravljajo slovesno predstavo, v okviru katere bomo poskušali postaviti tudi Guinnessov rekord najdaljše rolade iz špargljev na svetu!

 

Kulinarična avantura malo drugače

Za »ubrane« romantično avanturistične gurmane v četrtek, 26. maja pripravljajo posebno doživetje – Večerjo na skrivni lokaciji Goriškega Krasa, ki jo bo vodil Tomaž Sršen, Sommelier in Wset 3, uradni degustator, novinar in urednik. Za zvočno kuliso čutne kulinarične predstave z Michelinovim krožnikom, Krasno kuhnjo in vrhunskimi vini bo poskrbel Marko Hatlak.

Vrhunska enogastronomska predstava v čarobnem naravnem ambientu bo izvedena za omejeno število gostov (samo 40) in strokovne medije za kulinariko. To bo zagotovo višek letošnjega praznovanja, namenjenega promociji trajnostne gastronomije pod znamko Krasna kuhnja. 

»Pričakujemo, da bo praznik Špargljev vrhunec leta 2022. Stkali smo dobre vezi med sodelujočimi, ne samo znotraj destinacije, temveč tudi v regiji, z gostinci in obrtniki, v še večje zadovoljstvo pa nam je uspešno meddestinacijsko sodelovanje; leta 2019 smo šparglje spajali z Radovljiško čokolado, tokrat jih bomo s Krškopoljskim pršutom. In to je prihodnost turizma, ki ne pozna meja,« je novinarjem povedala mag. Ariana B. Suhadolnik, direktorica Turizma Miren – Kostanjevica.

Fotografije: Jasmina Putnik