Meni Zapri

Peta trgatev društvene trte pri Rodici

Na vinogradniški kmetiji Rodica v Truškah pri Marezigah nam je tik pred poletno ploho preteklo soboto v lepem sončnem vremenu uspelo izpeljati trgatev na društveni trti, že peto zapored.

Trta refoška, zasajena na vinogradniški kmetiji Rodica leta 2015.

Gre za trto istrske sorte refošk, ki smo jo leta 2015 zasadili člani Društva turističnih novinarjev Slovenije, seveda ob znatni pomoči Marinka Rodice, častnega člana našega društva. Prostor za našo trto je takrat priznani ekološki vinogradnik določil pred teraso velike vinske kleti, izpred katere je izjem razgled na griče nad gornjo dolino Dragonje, vinograde in nasade oljk.

Franci Potočnik, Maja Oven, Suzana in Marinko Rodica

Kašnih 8 kg grozdja je dala letos društvena trta, morda za koga malo, a za nas zelo veliko kot dokaz, kako dobro se trti godi pri Rodici.

Marinko Rodica in Franc Kranjc
Del ekipe na trgatvi društvene trte

V vinogradih, ki se razprostirajo na 15 hektarih na južnih pobočjih istrskih gričev, na tej kmetiji gojijo 60.000 trt, največ je malvazije in refoška, pa tudi sivega pinota, rumenega muškata, cabernet sauvignona, merlota in syraha.

Trta refoška v vinogradu tik ob vinski kleti

Vina pa polnijo v linijah Klasika, Reserva, Prestige in Nature. Pridelujejo tudi penine in ekološko pripravljeno žganico iz tropin pod blagovno znamko Trapa.

Aleš in Marinko Rodica ob kadi z muškatnimi tropinami
Vinska klet Rodica je deloma vkopana

Vinska klet Rodica je ena največjih ekoloških vinogradniških kmetij v Sloveniji, certifikat ekološke pridelave za grozdje so pridobili leta 2009, zdravo in zrelo grozdje torej pridelajo brez mineralnih gnojil, leta 2012 pa so nato pridobili še certifikat za ekološko pridelano vino. Ena izmed prednosti, ki so jo pri tem izkoristili, je bila, da so svoje vinograde postopoma zasajali na zemljiščih, ki so bila pred tem dolga desetletja opuščena in zemlja ni bila kontaminirana.

Vinogradnik, vselej poln načrtov

Ko govori o letošnji letini, se Marinku Rodici na obrazu prikaže nasmešek, torej je dobra. Trgatev se je začela s sivim pinotom selekcijo, sledil je refošk, zaradi nestalnega vremena pa trgatve drugih sort še niso uspeli izpeljati.

Marinko Rodica je leta 1998 od pokojnega očeta prevzel tisoč trt, danes pa jih je v njihovih vinogradih 60.000.

Sodobna funkcionalna vinska klet z degustacijsko dvorano, grajena v istrskem stilu, nosi na vhodnem portalu letnico 2012. »Ko je stara družinska klet postala pretesna in smo se preselili v novo, sem mislil, da širitve ne bomo nikoli več potrebovali. In vendar je zdaj ponovno čas za nekaj novega,« pove Marinko Rodica, vselej poln načrtov, medtem ko nas novinarje povabi po strmih stopnicah iz sedanje kleti še nadstropje nižje.

Kamen prevladuje tudi v novi kleti pod obstoječo.

Znajdemo se v velikem obokanem prostoru, za zdaj še brez opreme, kjer bo prav kmalu, kot pravi Rodica, še en degustacijski prostor, prostor za arhiv, za hranjenje penin in še kaj.

Suzana Rodica je izjemna gostiteljica.

Ta širitev kleti seveda prinaša več dela, ki ga že zdaj v vinogradnih in z negovanjem vina v vinski kleti, s trženjem in organizacijo degustacij ne zmanjka, a zanj poprime vsa družina, poleg Marinka žena Suzana ter sinovi Matic, Aleš in Rok.

Tekst in fotografije: Cveta Potočnik

Naslovna fotografija: Maja Oven in Franci Potočnik na trgatvi društvene trte.