Meni Zapri

Na 9. Festivalu penin v Portorožu so slavile Radgonske gorice

Na 9. Festivalu penin so predstavili več kot sto penin iz 39 kleti in petih držav. Naj penina Portorož 2022 je postala Zlata radgonska penina Millésime 2004 iz kleti Radgonske gorice.

Festival penin v organizaciji Turističnega združenja Portorož je potekal v Kristalni dvorani hotela Kempinski Palace Portorož. Na izbiro je bilo več kot sto penin in šampanjcev iz 39-ih kleti Slovenije, Hrvaške, Italije, Španije in Francije. Na festivalu se je predstavilo 31 slovenskih peničarjev iz vseh treh vinorodnih dežel – Primorska, Posavje in Podravje. Deveta edicija festivala, ki se je kot prvi tovrstni dogodek v Sloveniji pričel že leta 2012, je pokazala, da je zanimanje za penine še vedno izjemno.

Naj penina Portoroža 2022 prihaja iz kleti Radgonske gorice

Za Naj penino Portoroža 2022 se je potegovalo 23 peničarjev s skupno 48 vzorci penin. Penine je ocenjevala mednarodna strokovna komisija pod vodstvom dr. Mojmirja Wondre. V kategoriji penin rosé je slavila Capris Rosé iz kleti Vinakoper. V kategoriji belih penin je zlato medaljo prejelo kar 18 vzorcev, veliko zlato medaljo pa sta si zaslužili Turn premium bela 2019 iz Kleti Krško in Zlata radgonska penina Millésime 2004 iz kleti Radgonske gorice, ki je s 93 točkami postala tudi absolutna zmagovalka oz. Naj penina Portoroža 2022.

Video posnetek prireditve sta pripravila Maja Zagoričnik, odgovorna urednica Gorenjske televizije – GTV in snemalec Aleksander Radanović:

Naslovna fotografija: Naj penino Portoroža 2022 so razglasili slovenski vitezi vina, podžupanja Občine Piran Barbara Imenšek (druga z leve), mag. Aleksander Valentin (prvi z desne), Ingrid Mahnič in vinska kraljica slovenske Istre Nika Glavina. Nagrado je v imenu kleti Radgonske gorice, ki letos praznuje 170. obletnico, prevzela Amadeja Tacer (v sredini). Foto: Jaka Ivančič