Meni Zapri

Miren Kras nominiran za nagrado Green destination awards

Destinacija Miren Kras se je že četrtič zapored uvrstila med TOP 100 najbolj trajnostnih destinacij na svetu.

V okviru tradicionalnega mednarodnega dogodka Dnevi zelenih destinacij (Green Destination Days) vsako leto, poleg nominacije najbolj trajnostnih destinacij na svetu, poteka tudi nominacija za nagrado Green Destinations Story Awards, s katerimi organizatorji želijo dodatno promovirati in izpostaviti uspešne primere dobrih turističnih trajnostnih praks destinacij po vsem svetu. Miren Kras je bil s projekti Skupaj za zeleno prihodnost, Zgodbe iz lonca in Drevo za Cerje že doslej uspešen, letos pa tekmuje s kulinarično zgodbo Krasna kuhnja in z njo se je v kategoriji Kultura in tradicija uvrstila med šest najboljših primerov na svetu.

Krasna kuhnja je lokalna blagovna znamka

Krasna kuhnja predstavlja primer oblikovanja lokalne blagovne znamke, ki izkorišča trajnostni gastronomski potencial destinacije. Model temelji na vključevanju, usposabljanju in izobraževanju 5-ih lokalnih gostincev (Gostilne Makorič, Bric, Kogoj, Štirna in Domačija Mirka Godniča), ki preko sodelovanja razvijajo pripadnost znamki in v polni meri razumejo potencial izkoriščanja naravnih danosti v okolju (tipičnih surovin in sezonskih lokalnih pridelkov), uporabljajo tradicionalne recepture, vzpostavijo kratke dobavne verige, redno nadgrajujejo kakovost gostinske ponudbe, uvedejo sezonske menije, promovirajo pitno vodo iz pipe, vključujejo izdelke lokalnih pridelovalcev v gostinsko ponudbo (vino, sokovi, med, marmelade, povrtnine …), promovirajo drug drugega, na ravni destinacije pa management in marketing organizacija sistematično in inovativno vključuje gostinsko ponudbo v promocijo običajev, tradicij in navad ter v vsa turistična doživetja.

Vseh šest nominiranih destinacij v posameznih kategorijah bo predstavljenih na podelitvi nagrad Green Destinations Story Awards, ki bo potekala 7. marca 2023 na turistični borzi ITB Berlin.

Med 5. in 23. januarjem bo na spletni strani Green Destinations potekalo glasovanje za naj zgodbo po izboru javnosti (People’s choice award) in glasovati je torej mogoče tudi za Miren Kras.

Vir: MojaObčina.si, Miren-Kostanjevica