Meni Zapri

Jubilejna 15. Conventa

Cveta Potočnik – Danes in jutri v Ljubljani poteka Conventa, največja poslovna borza industrije srečanj v Novi Evropi. Letos se dogodka udeležuje 95 razstavljavcev in 146 vabljenih gostov iz 36 držav. Organizatorji pričakujejo, da bo potekalo več kot 2500 poslovnih sestankov med ponudniki in  potencialnimi kupci.

Conventa ni le poslovna borza, na njej poznavalci tega segmenta turizma iščejo tudi odgovore na izzive organiziranja dogodkov v prihodnje, zlasti, kako ravnati trajnostno tako z okoljskega, družbenega kot tudi ekonomske vidika. Rast za vsako ceno namreč postaja vedno bolj problematična. Nenazadnje k temu zavezuje tudi lanskoletna osvojitev prvega mesta v kategoriji trajnostnih dogodkov na tekmovanju BEA World (International Festival of events and live communication), ki ga je dosegel soustanovitelj Convente družba Toleranca marketing. Po besedah njenega direktorja Gorazda Čada se je Conventa na trajnostno pot podala leta 2009 in v prizadevanjih za trajnostno preobrazbo so vzpostavili sistem nenehnih izboljšav, model CONVENTA 7R, ki povezuje ključne, medsebojno povezane korake.

Eden od vrhuncev Convente je podelitev nagrade Kongresna zvezda, v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo, Turizmom Ljubljana in podjetjem Climate Partner so  pripravili zeleni otok, na katerem predstavljajo dobre trajnostne prakse in je mogoče preveriti, kako v praksi zmanjšati ogljični odtis dogodkov.

V sodelovanju z borzo IMEX Frankurt tudi letos poteka izobraževanje »Future Leaders Forum« za študente turizma, hotelirstva in drugih smeri, povezanih z organizacijo dogodkov, ki bi želeli svojo poslovno pot nadaljevati v industriji srečanj. Na Conventi pa so se tudi  srečali kongresni ambasadorji Slovenije s področja znanosti, strokovnih ved, športa in gospodarstva.

Naslovna fotografija: Organizatorji Convente, foto: Cveta Potočnik