Meni Zapri

Investicije in novosti v slovenskih naravnih zdraviliščih v letošnjem letu

Slovenska naravna zdravilišča so se po uspešnem lanskoletnem poslovanju odločila ponovno posodobiti svojo ponudbo; nameravajo jo še obogatiti, dopolniti, prenoviti in ponuditi v prihodnje še več novih kapacitetet, zato vstopajo večinoma kar v konkretne investicijske projekte. Pri tem je pomembno poudariti, da so med projekti tudi takšni, ki dajejo posebno pozornost trajnostnemu razvoju, tudi na področju rabe geotermalne energije.

Terme Čatež

Za poletno sezono Terme Čatež pripravljamo posodobitev prometne infrastrukture v Terme Village – kampu.  Posodobili in obnovili bodo Gusarsko vas ter  uredili javno razsvetljavo ter parkirišča, namenjena gostom. Na lokaciji Terme Village – kamp bodo obnovili in zamenjali otroška igrala, dokončali krožno kolesarsko in sprehajalno pot okoli Term Čatež in s tem še dodatno zagotovili protipoplavno zaščito celotnega kompleksa. Investicija se je začela že v letu 2021 in bo zaključena do začetka turistične sezone 2023.

Trenutno potekajo tudi dela na obnovi Savna parka  v sklopu zimske Termalne riviere; gre za celovito prenovo vseh savn, celotnega interierja in zunanje terasa. Projekt je zasnovan v skladu z najnovejšimi trendi na področju savn in bo predstavljal popolnoma novo doživetje za goste.

V drugi polovici leta načrtujejo investicijo v Center zdravja & lepote ( v sklopu hotela Terme), in sicer povečanje in posodobitev obstoječih savn in fitnes centra, obnovo dela garderob in sanitarij.

Terme Dobrna

V letošnjem letu bo v celoti obnovljen Hotel Švicarija s štirimi zvezdicami, bivši Hotel Park. Investicija, vredna 1,6 milijona evrov, obsega celovito obnovo ter dopolnitev ponudbe hotela. Švicarija je zadnja velika reprezentančna stavba, ki so jo pozidali v zlati dobi zdraviliškega razcveta. Tako je leta 1872 zrasla stavba, ki je po svojih, za tisti čas značilnih karakteristikah, dobila ime Švicarija. Kljub več obnovam je stavba ohranila svoje prvotne zunanje arhitekturne značilnosti vse do danes.

Terme Krka

Lani so na investicijskem področju največ sredstev namenili temeljiti prenovi turističnega kompleksa Laguna v Strunjanu, ki zdaj ponuja sodobne sobe, apartmaje, suite, restavracijo in bazen na vrtu, pa tudi luksuzno vilo z lastnim vrtom in bazenom.

V letošnjem letu bodo nadaljevali s prenovami v Talasu Strunjan – do sredine aprila bo obnovljen zunanji bazen z morsko vodo v hotelu Svoboda, pa tudi manjši bazen v okviru notranjih. V načrtu je tudi obnova restavracije v hotelu Svoboda. Obnovili bodo tudi spodnje nadstropje vile Park in tam pridobili nekaj novih sob.

Thermana Laško

Pripravljajo se na investicije in številne manjše obnove, ki sledijo v prihodnjih letih. Kot pomembnejša je investicija v prenovo prostorov medicine, ki bo potekala v dveh fazah. V prvi fazi bodo prenovili del, ki je namenjen hidroterapiji in delovni terapiji ter podporni infrastrukturi. Investicija je ocenjena na en milijon evrov.

Sava turizem

V kopališču Zdravilišča Radenci bodo povečali število raznovrstnih savn in počivalnic.

V Termah 3000 – Moravska Toplice načrtujejo izgradnjo reinjekcijske vrtine. Za potrebe kopanja in ogrevanja načrpajo letno blizu en milijon kubičnih litrov termalne vode. Podzemni bazen, iz katerega ta voda prihaja, ima dovolj vode in gladina le-te ne upada. Da pa bi to zagotovili tudi v prihodnje, so se odločili, da del načrpane vode vrnejo v nedrje zemlje. Po strogi zakonski regulativi, lahko vračajo v zemljo le vodo, ki ni okužena, torej vodo, ki ni prišla v stik s kopalci ali kemijskimi sredstvi. To je voda, ki jo načrpajo za potrebe zaprtega sistema ogrevanja in jo bodo na ta način vrnili nazaj, od koder je prišla. Te vode je nekaj več kot tretjina vse načrpane termalne vode. Na ta način bodo zadostili zahtevam, da mora destinacija zagotoviti več kot 70-odstotni izkoristek toplote načrpane termalne vode pred vračanjem vode nazaj v okolje.

 V Sava Hotels & Resorts so v zadnjih letih izvedli več energijsko varčnih investicijskih ukrepov, to je energetskih sanacij zgradb, kot so toplotni ovoji, menjava stavbnega pohištva ter sanacije energetskih sistemov, ki vplivajo na prihranek energije. Kar nekaj ukrepov za prihranek energije izvajajo v zadnjih letih v okviru bolj trajnostnega koncepta delovanja (varčne žarnice, perlatorji na pipah, stiskanje odpadkov).

Dolgoročno se bodo usmerjali na uvajanje novih alternativnih energentov kot je sončna energija za pripravo tople sanitarne vode ter dodatno izrabo geotermalne energije, kjer so naredili tudi že največje korake.

V letošnjem letu bomo okrepili digitalizirano pomoč v gostinstvu s pomočjo dodatnih digitalnih strežnih vozičkov v restavracijah, kavarnah in barih ter za pomoč pri strežbi v sobah.

Terme Olimia

V Termah Olimia se pripravljajo na investicijo v nov bazenski kompleks pri hotelu Breza, v katerem bosta dva bazena in manjši savna center, ki bo prvenstveno namenjen gostom hotela Breza. Trenutno so v pripravi idejni in izvedbeni projekti za omenjeno novost. Prav tako potekajo začetne priprave in postopki za večjo investicijo v nov sodoben družinski hotel, za katerega imajo pripravljeno osnovno idejno zasnovo.

Terme Zreče

V Uniturju se bodo v letošnjem letu osredotočali na ekskluzivno povezavo termalnega zdravilišča Terme Zreče in srednjegorskega smučiščem Rogla ter na nadgradnjo aktivnih in zelenih doživetij. Slednja bodo temeljila na preživljanju prostega časa na svežem zraku s poudarkom na pohodništvu in kolesarjenju, pri čemer bodo priljubljene pohodne in kolesarske poti, pa tudi druga doživetja predstavili na sodoben način z aplikacijo na pametnem zaslonu.

V Termah Zreče bodo že uveljavljene programe nadgrajevali na podlagi novih znanstvenih dognanj in rehabilitacijskih metod ter goste nagovarjali s programi v povezavi z zdravilno srednjegorsko klimo na Rogli (programi okrevanja po covid-19, programi za dvig imunosti in psihofizične kondicije, programi za zmanjševanje posledic stresa in kakovosten spanec …).

Najpomembnejša investicija bo v letu 2023 projekt Park Mašinžaga – 1. faza na Rogli, za katerega so na Javnem razpisu za vlaganja v kakovostno in trajnostno preoblikovanje slovenskega turizma za krepitev njegove odpornosti prejeli 8 milijonov evrov nepovratnih sredstev in katerega skupna vrednost bo znašala 11,351 milijonov evrov. Osrednje mesto bo v Parku Mažinžaga na Rogli namenjeno novi 6-sedežnici Mašinžaga.