Meni Zapri

Fotografski projekt Spregledane razstavljen v Bruslju

Fotografinja Mankica Kranjec je včeraj odprla v Evropskem parlamentu fotografski projekt Spregledane, serija portretov pa bo na ogled v Bruslju do 2. februarja letos.

Umetnica v Evropskem parlamentu predstavlja fotografije delavk in jim daje glas. Z edinstveno umetniško-dokumentaristično interpretacijo v ospredje postavlja nevidne akterke naše družbe, hkrati pa predstavlja nekaj resničnih junakinj »iz zakulisja«, ki pogosto ostajajo spregledane.

Tematika, ki jo avtorica obravnava, na najboljši možni način časti ženske različnih starosti ter verskih in socialnih ozadij, v razpravo, ki jo odpira s tem projektom, pa subtilno poskuša vpeljati razmišljanje o večplastnih, a izjemno pomembnih izzivih širše družbe.

Dogodka se je udeležila tudi Evelyn Regner, podpredsednica Evropskega parlamenta, pristojna za enakost spolov, ki je imela osrednji nagovor ob odprtju.

Evelyn Regner, podpredsednica Evropskega parlamenta, pristojna za enakost spolov, foto: Jonathan Ramael

Umetniško delo fotografinje Mankice Kranjec je v mednarodnem okolju zaživelo na povabilo evropskega poslanca Dr. Milana Brgleza, ki je v Evropskem parlamentu eden od predstavnikov Odbora za zaposlovanje in socialne zadeve.  Po njegovih besedah je skupna odgovornost vseh – žensk in moških, da se »pridružimo boju proti diskriminaciji na podlagi spola in vsem drugim oblikam diskriminacije ter tradicionalnim vzorcem organiziranja individualnega in družbenega življenja, ki so odgovorni za reprodukcijo neenakosti.«

Fotografska razstava je v Evropski parlament pripotovala na povabilo Evropskega poslanca Dr. Milana Brgleza. Foto: Jonathan Ramael

Mankičina fotografska pripoved je močna, aktualna in univerzalna, s svojim delom pa fotografinja ves čas opozarja na konstantno poglabljanje spolne in druge neenakosti.

»Počaščena sem, da so Spregledane dobile priložnost, da jih predstavim v srcu demokracije – v Evropskem parlamentu. Gledalci se ustavljajo in si v natrpanih urnikih vseeno vzamejo čas, da preberejo zgodbe portretirank. Posebej jih zanima tudi tehnika lentikularnega tiska, ki sem jo uporabila. Marsikdo fotografije predstavljene na ta način, kjer podobe prehajajo druga v drugo, vidi prvič,« je povedala avtorica, ki si želi, da bi se projekt Spregledane razširil in da bi ga videlo občinstvo tudi drugod po svetu. »Ženske, ki so predstavljene na razstavi so prave junakinje, ki si zaslužijo biti središču pozornosti, dolgoročno pa si želim, da bi projekt postal nekakšna platforma za vse tiste, ki običajno nimajo priložnosti biti videli in slišani. Tem ljudem bi rada dala glas,« je povedala fotografinja.

Portretiranke so predstavljene v lentikularni tehniki, ki omogoča prelivanje podob. Foto: Jonathan Ramael

Skozi močno sporočilo in vrhunsko vizualno predstavitev fotografij se Slovenija postavlja v vlogo ne samo ustvarjalne, temveč tudi angažirane države, ki si prizadeva za pozitivne družbene spremembe. Razstava namreč odpira vrata dialoga o pomembnosti enakosti spolov in priznanja t.i. nevidnega dela, ki ga ljudje opravljajo v različnih sektorjih ter spodbuja k razmisleku o percepciji (nevidne) hierarhije spolov in razdeljevanju vlog v družbi (in službi), ki so danes prav tako aktualna kot kdaj koli prej.

Mankica Kranjec je članica Društva turističnih novinarjev Slovenije.

Naslovna fotografija: Fotografinja Mankica Kranjec je Spregledane prvič predstavila v Bruslju, foto: Jonathan Ramael