Meni Zapri

Začrtali smo si številne aktivnosti

Redni letni Občni zbor našega društva je potekal včeraj v ljubljanskem Best Western Hotelu Slon, povezali pa smo ga s pogovornim večerom na temo Izginjajoče tradicionalne slovenske gostilne.

Poleg pregleda aktivnosti v preteklem letu in finančnega stanja, smo veliko pozornosti namenili programu aktivnosti za letošnje leto. Tudi naše društvo želi iti v korak s časom pri promociji svojih aktivnosti prek najrazličnejših kanalov in pri objavljanju različnih novinarskih zvrsti poročanja, od avdio, video do tekstovnih, zato bomo letos na tem področju izvedli izobraževanja članov.

Nadaljevali bomo z organizacijo Problemskih pogovorov v hotelu Slon s poznavalci gostinstva in turizma ter s pobudo za čezmejno sodelovanje med lokalnimi ponudniki turističnih, športnih in kulturnih vsebin. Redna oblika našega delovanja je tudi organizacija študijskih poti po Sloveniji in tudi za letos jih je v načrtu kar nekaj.

Bodo tradicionalne gostilne preživele

S Patricijo Furlan, predsednico Sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS in gostincem Srečkom Kunstom smo iskali razloge, zakaj je tradicionalnih slovenskih gostiln, ki sodijo med našo kulturno dediščino, vedno manj. Pred leti je bil zasnovan projekt Slovenska gostilna, a ni bil uspešen. Poznavalci ocenjujejo, da ni bil dovolj promoviran.

Patricija Furlan, Marjana Grčman in Srečko Kunst

V zadnjih letih je Slovenija z razmeroma velikimi finančnimi vložki in uvrstitvijo v različne kulinarične vodnike sicer postala prepoznavna kulinarična destinacija, a bolj po zaslugi restavracij višjega cenovnega razreda in posameznih kuharskih mojstrov kot zaradi tradicionalnih slovenskih gostiln.

 

Rešitev za ohranitev tradicionalnih gostiln vsekakor ni v prilagajanju trenutnim trendom v povpraševanju, saj na dolgi rok utegnejo izgubiti svojo identiteto. Odgovora, kako rešiti vprašanje velikega pomanjkanja gostinskega kadra, tudi v gostilnah, pravzaprav ne pozna nihče, si je pa hkrati težko predstavljati, da bi tujci kdaj znali pripravljati tradicionalne slovenske jedi po receptih naših babic tako kot kakšen slovenski kuhar.

Zelo verjetno je, da bodo v prihodnje zaradi pomanjkanja kadra gostilne morale spremeniti urnik poslovanja oziroma ga že, ne bodo odprte vse dni v tednu, kuhinje pa bodo delovale le ob določenih urah in ne ves dan. In če naj bi se ohranila naša kulinarična identiteta, je to mogoče le z gostilnami, ki bodo ponujale tradicionalne jedi, vendar posodobljene in prilagojene tudi spreminjajočim se prehranjevalnim navadam.

Celotni pogovor je posnela ekipa TV Medvode, producent je Iztok Pipan:

Fotografije: Peter Irman, Cveta Potočnik, Iztok Pipan