Meni Zapri

ITB Berlin 2024 – napoved ponovne rasti globalnega turizma

Cveta Potočnik – na tridnevni berlinski turistični borzi ITB, ki se je končala pretekli četrtek, je bilo slišati, da so posledice pandemije covida za turizem dokončno prevladane. Lani je globalni turizem celo dosegel boljše rezultate kot leta 2019. Po podatkih inštituta Phocuswright pa je okrevanje posameznih regij potekalo različno, najhitrejše je bilo v Severni Ameriki, Azija pa je precej zaostajala za Evropo.

Po podatkih Svetovne turistične organizacije (UN Tourism) je delež Evrope v prihodih vseh tujih gostov na svetu znašal 54.5%, nekaj več kot 700 milijonov tujih turistov, kar je le 5,7 odstotka manj kot leta 2019. Med evropskimi regijami je imela največji del južna Evropa oziroma Sredozemlje.

Julia Simpson, predsednica Svetovnega potovalnega in turistične sveta (WTTC) je napovedala, da bo do leta 2033 na svetu več kot eno delovno mesto izmed devetih v turističnem sektorju, v zgolj devetih letih bo delež turizma v svetovnem BDP znašal 11,6 %, v prihodnjem desetletju pa bo rast turizma dvakrat hitrejša kot v svetovnem gospodarstvu.

Umetna inteligenca na pohodu tudi v turizmu

Nadaljnja rast turizma pa ni samoumevna, saj se svet sooča s številnimi vojnami in krizami, posledicami podnebnih sprememb in inflacijo. Turistični ponudniki se bodo morali v bodoče soočiti tudi z izzivi, ki jih prinaša umetna inteligenca. Kot so napovedali mnogi govorniki v kongresnem delu ITB, bodo nove tehnologije in še zlasti umetna inteligenca povzročili tako korenite spremembe v turističnem poslovanju, kot jih ni še nobenega tehnologija po iznajdbi interneta. Charuta Fadnis, podpredsednica Phocuswright, je navedla primer Tripadvisorja, ki je z vključitvijo UI v predstavitve na spletu, občutno povečal promet.

Mario Tobias, Charuta Fadnis, Norbert Fiebig, Azzan bin Qassim Al Busaidi in Katie Gallus na novinarski konferenci pred začetkom letošnje turistične borze v Berlinu, foto: Messe Berlin

UI bo po pričakovanjih zlasti močno spremenila poslovanje turističnih agencij in online ponudnikov, uporabniki turističnih storitev pa bodo vedno pogosteje uporabljali personalizirane turistične aplikacije. Prihodnost so aplikacije, ki bodo ponujale celovite rešitve od informacij pred potovanjem, možnost rezervacije in nakupa namestitve ali prevoznega sredstva, do informacij v realnem času na kraju bivanja.

Na ITB so se v okviru platforme Informacijski radar predstavila podjetja, ki razvijajo ali že ponujajo inovativne tehnološke rešitve, ki že ali še bodo vplivale na poslovanje turistične industrije, imele pa bodo tudi vpliv na spremembe v povpraševanju in načinu odločanja pri izbiri počitniških ali potovalnih ciljev.

Obvladovanje podnebnih sprememb

Na posledice podnebnih sprememb je opozoril Norbert Fiebig, predsednik Nemškega turističnega združenja (DRV) in pozval vladne odločevalce, da finančno podprejo prilagajanje turistične industrije k okolju prijaznejšim oblikam. Pri tem je zlasti nemško zvezno vlado pozval, naj še enkrat razmisli o svoji odločitvi, da ne bo več financirala raziskav bolj trajnostnih goriv za letala. Po njegovih besedah si namreč mobilnosti turistov ni mogoče zamisliti brez letalskega prometa.

Norbert Fiebig, predsednik Nemškega turističnega združenja (DRV), foto: Messe Berlin

Julia Simpson je to razmišljanje podkrepila s podatkom, da je turistični sektor odgovoren za 8,1 odstotka vseh emisij na svetu, zato je prehod na bolj trajnostna goriva toliko pomembnejši, zlasti v letalskem in pomorskem prometu.

Leta 2023 je bila velika rast mednarodnega turizma

Inštitut IPK International je za lani objavil podatek, da je rast mednarodnih turističnih potovanj porasla za 33 odstotkov v primerjavi z letom 2022. Tudi za letos je inštitut na osnovi tržnih raziskav optimističen, še zlasti ker postopoma spet raste število azijskih gostov, ki potujejo v tujino. In kljub temu da stroški za potovanja rastejo, je zanimanja za potovanja v druge države veliko.

Po številu prihodov tujih gostov je bila lani na prvem mestu Španija, sledijo ji Združene države Amerike. Med najbolje ocenjenimi turističnimi državami je bil lani Dubaj, sledili so Maldivi, med evropskimi državami pa so sodelujoči v anketah najbolje ocenili Avstrijo in Švico.

Med motivi za potovanja so bile lani znova na prvem mestu počitnice, tretjinski delež med njimi so imele počitnice ob morju, tretjinski pa obisk mest. Glavni motivi za potovanja v tujino so bili počitek, ogledi, dobra hrana in nakupovanje.

Lani je kar 60 odstotkov ljudi za potovanje v tujino izbralo letalo, vendar pa je večina turistov v počitniškem kraju samem uporabljala javni prevoz. Med počitniškimi izdatki so se sicer lani najbolj podražili letalski prevozi.

Napovedi o obetih za letošnje turistično leto v Evropi so bile na berlinski ITB optimistične. Norbert Fiebig iz DRV je glede na sedanjo prodajo turističnih aranžmajev ocenil, da bi se lahko letos v Nemčiji povečala za 11 odstotkov.

Slovenija na ITB 2024

Slovenska turistična organizacija je letos na ITB vsebinski poudarek namenila predstavitvi slovenske kulture in umetnosti ter poudarjala svoje dosežke na področju trajnostnega turizma. Kot je povedala direktorica STO Maja Pak Olaj, je ITB zlasti pomembna priložnost za nagovarjanje nemškega trga, ki je bil s 16-odstotnim deležem tujih prenočitev lani najpomembnejši tuji trg slovenskega turizma. Število prenočitev nemških gostov pri nas se je glede na predkovidno leto 2019 lani povečalo za kar 24 odstotkov.

Slovenska stojnica na berlinski borzi, foto: STO

Na razstavnem prostoru Slovenije je pod okriljem STO svojo ponudbo predstavilo 26 destinacij, organizacij in podjetij. Posebej je bila izpostavljena Nova Gorica kot Evropska prestolnica kulture 2025. Njena stojnica je predstavljala Trg Evrope/ Piazzale Transalpina, simbolno stičišče na sami meji med obema Goricama, med Slovenijo in Italijo.

STO je na ITB prejela nagrade Best of the Alps Award, ITB Medical & Health Tourism Award in pet nagrad na tekmovanju The Golden City Gate.

Nagrade za STO na tekmovanju The Golden City Gate, foto: STO

Organizacija Green Destinations je na ITB Berlin podelila nagrade za najbolj trajnostne zgodbe leta, Green Destinations Top 100 Stories. Na ugledni seznam se je letos uvrstila tudi slovenska destinacija Miren Kras, ki je v kategoriji Okolje in podnebje prepričala z akcijo Skupaj za Kras in osvojila bronasto priznanje.

Naslovna fotografija: pred vhodom na berlinsko borzo, foto: Messe Berlin