Meni Zapri

Knjiga Slovenska kuhinja – poklon slovenski kulinarični dediščini

Pri založbi Turistika je pred nedavnim izšla knjiga Slovenska kuhinja, avtorji so Andrej A. Fritz, Matjaž Chvatal in Mira Chvatal. Knjiga, ki je bila prvič izdana leta 2001, je zabeležila izjemen uspeh, saj je bilo prodanih kar 18.000 izvodov. Knjiga je del turistične knjižne zbirke “Najboljše iz Slovenije” in je izšla v treh jezikih: slovenskem, nemškem in angleškem, saj je namenjena tako domačim kot tujim ljubiteljem slovenske kulinarike.

Po smrti Andreja A. Fritza sta Matjaž in Mira Chvatal poskrbela za prenovo knjige, vse recepte sta preizkusila in jedi tudi fotografirala, tako da so v knjigi vse jedi predstavljene z nazornimi slikami. Prenovljena izdaja vključuje tako stare, tradicionalne recepte kot tudi jedi, ki so še danes priljubljen del vsakdanjega jedilnika Slovencev in jih najdemo v trgovinah ter gostilnah po vsej Sloveniji.

Bogastvo jedi različnih slovenskih pokrajin

Prenovljena izdaja knjige Slovenska kuhinja je edinstven poklon slovenski kulinarični dediščini. Avtorji so zbrali recepte, ki pokrivajo širok spekter slovenskih jedi, od zgodovinskih specialitet do sodobnih klasikov. Knjiga vključuje tradicionalne juhe, enolončnice, mesne in ribje jedi, priloge, kruhe, štruklje, zavitke, gibanice, potice ter številne druge sladice in prigrizke.

Poseben poudarek je na receptih, ki izvirajo iz različnih slovenskih pokrajin in so pogosto povezani z lokalnimi običaji ter zgodovinskimi posebnostmi. Poleg tega knjiga ponuja praktične nasvete za pripravo živil, kot so domače klobase, kruh ali štruklji, kar bralca spodbuja k preizkušanju starih tehnik priprave.

Predstavljene so številne jedi

  • Juhe in enolončnice: od tradicionalne goveje juhe do prežganke, bograča in bujte repe.
  • Mesne jedi in koline: tradicionalne slovenske klobase, krvavice, pečenke in perutnina.
  • Priloge in žganci: matevž, kisla repa, ajdovi žganci in številne kaše.
  • Sladice: štruklji, gibanice, potice, flancati, krofi in piškoti.

Vse jedi so predstavljene z barvitimi fotografijami, ki jasno prikazujejo njihov videz in olajšajo pripravo. Poleg tradicionalnih receptov avtorja vključujeta tudi sodobnejše jedi, ki jih Slovenci uživamo še danes, kar povečuje uporabnost knjige za različne priložnosti.

Hrana kot most med preteklostjo in sedanjostjo

Knjiga Slovenska kuhinja je več kot le zbirka receptov. Je poklon slovenski kulinarični dediščini, ki poudarja pomembnost ohranjanja in posodabljanja tradicionalnih jedi. Sporočilo knjige je preprosto: hrana je most med preteklostjo in sedanjostjo, med generacijami in kulturami. Hkrati je knjiga priročnik za domačo uporabo, ki spodbuja k eksperimentiranju in ohranjanju okusov, ki so del slovenske identitete.

Prenovljena izdaja knjige Slovenska kuhinja je torej kombinacija tradicije in sodobnosti. Navdušuje z bogatim naborom receptov, ki segajo od preprostih jedi, kot je tenstan krompir, do slavnostnih potic in prekmurske gibanice.

Fotografije so odlično dopolnilo, saj tako vsak recept postane bolj dostopen tudi za manj izkušene kuharje. Knjiga je nepogrešljiva za vse, ki želijo poglobljeno spoznati slovensko kulinariko ali jo predstaviti tujcem. S prevodi v nemščino in angleščino je idealno darilo za turiste ali Slovence, ki živijo v tujini in želijo ohranjati stik z domačimi okusi.

Fotografije: Matjaž Chvatal