Meni Zapri

Slovenija ima 20 novih sommelierjev

20 novim sommelierjem je uspešno zaključilo izobraževanje na prvi stopnji. Od leta 1993 je tečaj prve stopnje uspešno zaključilo kar 1060 sommelierjev, na drugi stopnji je bilo uspešnih 163 kandidatov, z diplomo najzahtevnejše tretje stopnje pa se lahko pohvali 90 sommelierjev.

Društvu Sommelier Slovenije je uspelo dokončati enega organizacijsko najbolj zahtevnih tečajev, ki so potekali v času korone. S predavanji so pričeli na različnih lokacijah že leta 2020. Zaradi omejitev povezanih z epidemijo covid-19 je bilo vmes več prekinitev. Teoretične teme so bile podane tudi preko spleta. Nekatera predavanja in delavnice so bile izvedene tudi na prostem v skladu s pravili, ki so veljala v času epidemije. Konec avgusta in v začetku septembra 2020 je izpite uspešno opravila slaba polovica udeležencev, zaradi zaostrenih razmer pa je morala podelitev diplom počakati. V letu 2021 je društvo za tiste, ki tečaja niso uspeli dokončati in tudi za nove kandidate, izvedlo vsa teoretična predavanja preko spleta in – ko so razmere dopuščale – tudi praktični del. Izpiti so potekali v več fazah, vse do ponedeljka, 21. novembra 2022.

Program tečaja, ki obsega 74 ur v 19 lekcijah, so morali prilagajati in več lekcij ponoviti. Obravnavana tematika je skladna s programom svetovnega sommelierskega združenja ASI iz področja vinogradništva, vinarstva, poznavanja slovenskih ter pomembnejših tujih vinorodnih dežel in vin, opisa in strežbe vin, bontona, zakonodaje, sokov, piva, žganih pijač, napitkov, mešanih pijač, kulturi in tradiciji pitja vina ter spoznavanja osnovnih usmeritev spajanja hrane in vina. Na izpitih je bilo potrebno opraviti pisni test z 71 vprašanji, pisno in praktično degustacijo z opisom ter pravilno postrežbo vina.

Društvo trenutno izvaja v Ljubljani tečaj za sommelierje prve stopnje, razpisan pa je že tečaj za sommelierje druge stopnje v Kopru, ki naj bi se pričel v januarju prihodnje leto. Predstavniki društva Sommelier Slovenije ob rednih tečajih napovedujejo tudi več krajših tečajev »Uvod v kulturo vina« na različnih lokacijah po Sloveniji. V decembru bo v Ljubljani še delavnica o sonaravnih vinih, v prihodnjem letu pa so v planu vsak mesec različna predavanja z degustacijami. Februarja prihodnje leto bo svetovno sommeliersko združenje ASI v Parizu organiziralo svetovno prvenstvo, ki se ga bo udeležil tudi naš predstavnik Valentin Bufolin.

Vir in naslovna fotografija: Društvo Sommelier Slovenije