Meni Zapri

Zavod Ljubljanski grad v minulem in letošnjem letu

Javni zavod Ljubljanski grad, ki poleg gradu upravlja tudi Hostel Celica in prenovljen objekt Na Stolbi, je na gradu lani naštel nekaj manj kot 1.200.000 obiskovalcev, tirna vzpenjača pa je prepeljala nekaj več kot 540.000 potnikov. V grajskih prostorih je lani potekalo 331 dogodkov, zasedenost v Hostlu Celica pa je bila v glavnih poletnih mesecih 92-odstotna.

Med drugim so lani v začetku leta obnovili streho nad poročnima dvoranama in stopnice, ki vodijo na Razgledno teraso, v sredini leta uredili dva studia v nadstropju objekta Na Stolbi, konec leta pa dokončali še obnovo dvorane Kazemate in ureditev parkirnih površin v Grajskem parku. V Grajskem vinogradu so izvedli šesto trgatev in napolnili nove steklenice grajskega vina, prvič tudi tropinovec iz grajskega belpina.

Prenova in revitalizacija gradu se končuje

Po besedah direktorice Javnega zavoda Ljubljanski grad Mateja Avbelj Valentan bodo 25. januarja odprli prenovljeno večnamensko dvorano Kazemat, ki bo omogočila nove možnosti za izvajanje kulturnih programov in drugih dogodkov. S tem se zaključujeta prenova in revitalizacija Ljubljanskega gradu.

V kratkem bodo začeli redni posebni pregled vzpenjače, ki začasno ne bo obratovala, začasno bo zaprt Virtualni grad, ker ga bomo prenovili, zaradi sanacije pa bodo začasno zaprli tudi vstopni most.

Letos bodo nadaljevali s prereditvami v okviru kulturno-umetniški program. V likovno-galerijskem programu so izpostavili osrednjo poletno razstavo Jake Ivančiča o lepotah slovenske krajine, uvodno razstavo v prenovljenih Kazematah bo pripravil nagrajenec Prešernovega sklada Silvan Omerzu, z razstavami pa se bomo tudi poklonili 100. obletnici rojstva Marjana Cigliča in 350. obletnici smrti Johna Miltona.

V okviru glasbenega programa bo potekala sedma sezona Jazz Cluba, Ljubljanski grad pa bo znova tudi eno izmed prizorišč festivala Ment.

Na izobraževalnem področju je (poleg stalnih vsebin) novost cikel Uporniki skozi čas, s čimer bodo obeležili 50 let, odkar je bila na Grajskem griču ob 500. obletnici kmečkih uporov na Slovenskem postavljena bronasta skulptura upornikov s kmečkim orodjem – delo kiparja Stojana Batiča.

V okviru festivalskega dogajanja bodo priredili 13. grajske dneve in Grajski december, v okviru uprizoritvenega programa pa novo lutkovno predstavo za otroke v produkciji zavoda Ljubljanski grad. Med najbolj obiskanimi in priljubljenimi poletnimi dogodki na prostem bo tudi letos zagotovo Film pod zvezdami – letni kino v sodelovanju s Kinodvorom.

Na področju turistične dejavnosti bo osrednja novost vsebinsko in tehnično posodobljen Virtualni grad, pripravili so tudi novost povezano z grajsko vinsko zgodbo in zgodovino gradu.

Vir in fotografije: Javni zavod Ljubljanski grad, naslovna fotografija Cveta Potočnik